Město Polička

Polička Jazz Festival 2016

Jubilejní 20. ročník úspěšného festivalu proběhne ve dnech 5. – 23. 4. 2016

 

Když v roce 1997 Město Polička uspořádalo první ročník jazzového festivalu, jen málokdo si troufl odhadnout, jak se tomuto odvážnému hudebnímu počinu bude vést po dvou desetiletích. S odstupem času je bezesporu zřejmé, že festival nejen úspěšně žije, ale že se stal respektovanou hudební událostí přesahující běžné kulturní dění našeho regionu.

Myšlenka připravit festival vznikla v roce 1996 v partnerském švýcarském Meilenu, kde byli členové poličské delegace pozváni na probíhající jazzový festival. V jeho atmosféře vznikl nápad uspořádat podobnou akci v Poličce. Napomohlo tomu i setkání s účinkujícím Petrem Lipou, který slíbil pomoc a stal se dramaturgem prvních deseti ročníků.

Festival za dobu jeho existence navštívila celá plejáda hudebních osobností a jen těžko byste hledali jméno, které na české jazzové scéně něco znamená a v Poličce by chybělo. Festival je od počátku koncipován jako mezinárodní, a tak posluchači měli mnoho příležitostí k setkání s předními  hudebníky nejen z Evropy, ale i z jiných částí světa.

Původní schéma dvou za sebou následujících koncertních večerů bylo v druhé dekádě rozšířeno o řadu doprovodných akcí, jakými jsou výstavy, filmy, divadelní představení či pořady pro školy. Během festivalových koncertů se Tylův dům promění ve velkou hudební kavárnu, ve které si návštěvníci mohou k dobré muzice dát i sklenku něčeho dobrého. Nejednou se stalo, že svižná hudba zvedla posluchače a v sále se tančilo. Festival se tedy stal příležitostí nejen k setkání s kvalitní hudbou, ale i k setkávání s přáteli.

Pohled do programové nabídky jubilejního ročníku napovídá, že ani letos nezůstane festival svým příznivcům nic dlužen. Hlavní hudební program proběhne v Tylově domě v pátek a sobotu 22. a 23. dubna. Víkendovou sérii koncertů zahájí legendární orchestr Gustava Broma, pokračující nyní v úspěšné tradici jako Big Band Českého rozhlasu, v sobotu pak festival uzavře jazzová legenda Peter Lipa se svou kapelou.

I letošní ročník doprovodí další akce: film (Amy), hudebně taneční představení (VerTeDance & Zrní) a výstava předních světových hudebních fotografů (World Jazz Photo 2015). Podzimní ozvěnou festivalu a opravdovou hudební lahůdkou pak bude říjnový koncert Budy Rich Big Bandu, ve kterém spolu s žijícími členy legendární americké kapely vystoupí členové jazzové sekce Českého národního symfonického orchestru.

Do dalších ročníků přejme organizátorům hodně chuti do práce, posluchačům radost z dobré muziky a muzikantům, aby se jim v Poličce dobře hrálo.
Podrobné informace o programu a vstupenkách naleznete na www.jazz.policka.org a na www.tyluvdum.cz.

 

Jaroslav Mareš

 

 

Úterý 5. 4. 2016, Tylův dům od 19.00 h

AMY (film, Velká Británie, 2015)
Příběh o životě a tragickém osudu slavné jazzové zpěvačky Amy Winehouse.
Vstupné: 80 Kč

Středa 20. 4. 2016, Tylův dům od 19.00 h

CEVICHE (CZ)
http://www.vertedance.org/project/ceviche-2015/
Hudebně taneční vystoupení skupiny VerTeDance vzniklo ve spolupráci s fenomenálním tanečníkem a pedagogem Davidem Zambranem. Představení o nakažlivé radosti z pohybu, hudby i života doprovodí kladenská kapela Zrní.
Koncept a choreografie: David Zambrano, tvorba a tanec: Tereza Ondrová, Lucia Kašiarová, Bára Látalová, Martina Hajdyla Lacová, hudba: ZRNÍ, kostýmy: Mariana Novotná, světelný design: Katarína Ďuricová, produkce: Sára Ondrová
Vstupné: 150 Kč (předprodej 120 Kč), studenti 40 Kč

Pátek 22. 4. 2016, Tylův dům od 19.30 h

BIG BAND GUSTAVA BROMA (CZ)
http://www.czechradiobigbandgustavbrom.com/
Vlado Valovič - dirigent, Miroslav Hloucal, Juraj Bartoš, Petr Harmáček, Lukáš Oravec - trubky, Petr Hnětkovský, Přemek Tomšíček, Michal Motýl, Jan Jirucha - trombony, Radovan Tariška, Rostislav Fraš, Ondřej Štveráček, Rudolf Březina, Miroslav Poprádi - saxofony, Luboš Šrámek - piano, Pavol Kvassay - keyboard, Tomáš Redey - kytara, Tomáš Baroš - kontrabas, Kamil Slezák - bicí
Legendární orchestr založený Gustavem Bromem, v minulosti zařazený mezi 10 nejlepších big bandů světa, přijíždí po 26 letech do Poličky zahájit hudební část našeho festivalu. Ve své úspěšné tradici pokračuje v současnosti jako Big Band Českého rozhlasu.

WILKINS - UHLÍŘ - HELEŠIC TRIO (USA/CZ)
http://www.skipwilkinsjazz.com/
Skip Wilkins - piano, František Uhlíř - kontrabas, Jaromír Helešic - bicí
Vynikající americký pianista a dvě české jazzové legendy jsou zárukou nevšedního hudebního zážitku. Trio hraje originální kompozice Wilkinse a Uhlíře stejně jako vlastní úpravy jazzových standardů.

LENA YELLOW (CZ/USA)
http://www.lenayellow.com/
Lena Yellow - zpěv, Tomáš Sýkora - klávesy, Adam Koller - bicí, Tomáš Fuchs - kytara, Miloš Klápště - basa, David Fárek - saxofon, Vratislav Bartoš - trumpeta, Yannick Tevi - zpěv, Annamária Almeida - zpěv
Zpěvačka známé vokální skupiny Yellow Sisters přijíždí na festival s oceňovaným projektem Positivity, na kterém se podílí přední jazzový skladatel a pianista Tomáš Sýkora. Převážně autorské skladby jsou inspirovány afro-americkým soulem, popem i jazzem.
Vstupné: sezení 260 Kč (předprodej 220 Kč), stání 200 Kč (předprodej 160 Kč)

Sobota 23. 4. 2016, Tylův dům od 19.30 h

ROBERT BALZAR TRIO (CZ)
http://www.robertbalzar.cz/cz/bio-kontakt/robert-balzar-trio
Robert Balzar - kontrabas, Jiří Levíček - piano, Kamil Slezák - bicí
Trio patří nepochybně k tomu nejlepšímu na naší jazzové scéně a jistě jej není třeba poličskému publiku blíže představovat. Za dobu svého působení nahrálo sedm alb a na festivalu pokřtí nové DVD, které natočilo v létě 2015 v okolí Poličky.

ORCHESTR KRYŠTOFA MARKA (CZ)
MIDNIGHT PICTURES - VOCAL JAZZ SYMPHONY
http://www.krystofmarek.com/
vocal - Lucie Novotná, Athina Langoská, Ondřej Izdný, Peter Strenáčik, piano - Kryštof Marek, saxofon - David Fárek, basklarinet - Petr Valášek, baskytara - Martin Lehký, bicí - Ivan Audes, klávesy - Sára Bukovská, violoncello - Šimon Marek
Dirigent, skladatel, klavírista a textař Kryštof Marek, působící v mnoha hudebních a divadelních projektech širokého spektra hudebních žánrů, představí se svým orchestrem jazzový projekt MIDNIGHT PICTURES komponovaný přímo pro náš festival.

PETER LIPA & BAND (SK)
http://www.peterlipa.com/
Peter Lipa - zpěv, Michal Fedor - bicí, Michal Žáček - saxofon, Michal Šimko - baskytara, Peter Lipa jr.- klávesy
Peter Li
pa, jedna z nejvýznamnějších osobností česko-slovenské jazzové scény, byl dramaturgem prvních desíti ročníků poličského festivalu a je tak neodmyslitelně spojen s jeho historií. Od 80. let je považován za jednoho z nejlepších evropských jazzmanů, spolupracoval s předními osobnostmi, podílel se na desítkách hudebních alb.
Vstupné: sezení 260 Kč (předprodej 220 Kč), stání 200 Kč (předprodej 160 Kč)

Výstava fotografií JAZZ WORLD PHOTO 2015
http://www.jazzworldphoto.com/
Unikátní kolekce nejlepších jazzových fotografií roku 2015 od autorů z celého světa.
Tylův dům 4. 4. – 2. 5. 2016

Podzimní festivalové ozvěny
Čtvrtek 6. 10. 2016, Tylův dům od 19.00 h

BUDDY RICH BIG BAND (USA/CZ)
Bobby Shew, Chuck Findley - trubky, Charles Owens, Andy Fusco, Pat La Barbera - saxofony, Dave Weckl - bicí (Buddy Rich Alumni Bigband), Martin Plachý, Robert Mitrega - saxofony, Lukáš Koudelka, Jan Hasenöhrl, Jan Burian - trubky, Michal Jaško, Jan Veverka, Petr Fríd - trombony, Lukáš Chejn - kytara, Tomáš Uhlík - baskytara, Petr Beneš - klavír (jazzová sekce ČSNO)
Buddy Rich, rozesmátá tvář a ruce rychlejší než blesk, mistr improvizace. Žijící členové jeho orchestru vzkřísili legendu šedesátých let a přijíždějí na turné, ke kterému přizvali přední hudebníky z jazzové sekce Českého národního symfonického orchestru. Koncerty BUDDY RICH BIG BANDU jsou pověstné energií a strhujícím rytmem.

 

Předprodej: Informační centrum Polička (tel. 461 724 326), CK Ko-Tour Polička (tel. 461 723 740) a Informační centrum Bystré (tel. 468 008 161), on-line rezervace www.tyluvdum.cz

Více o festivalu:  www.jazz.policka.org  a  www.tyluvdum.cz