Město Polička

POLIČKA 555 festival 2016

25. ročník se uskuteční na Palackého náměstí
19. – 21. srpna 2016


Pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického
______________________________________________________________

PÁTEK 19. SRPNA
• VESPER /18.00 hodin – Palackého náměstí/
• DĚDA MLÁDEK ILLEGAL BAND /19.15 hodin – Palackého náměstí/
• VĚŽNÍ HUDBA /20.30 hodin – věž kostela sv. Jakuba/
• PRECEDENS &  IVA MAREŠOVÁ /21.15 hodin – Palackého náměstí/
• THE KREDENC C.C.R. /23.00 hodin – Palackého náměstí/

SOBOTA 20. SRPNA
• JK BAND PARDUBICE /14.00 hodin – Palackého náměstí/
• POUTNÍCI /15.15 hodin – Palackého náměstí/
• BUBENÍCI /16.30 hodin – Palackého náměstí/
• CIMBALLICA /17.30 hodin – Palackého náměstí/
• MIRO ŠMAJDA /18.45 hodin – Palackého náměstí/
• ZUZANA STIRSKÁ & FINE GOSPEL TIME /20.00 hodin – Palackého náměstí/
• OHŇOSTROJ /21.30 hodin – Nábřeží Svobody/
• DALIBOR JANDA a ANNA JIŘINA JANDOVÁ  /22.15 hodin – Palackého náměstí/
• REVIVAL KABÁT PEPY VOJTKA /23.30 hodin – Palackého náměstí/

NEDĚLE  21. SRPNA
• JANA HROCHOVÁ & MARTIN HROCH & BRNO BAROQUE  /10.30 hodin – kostel sv. Jakuba/
• CYRILKA /14.00 hodin – Palackého náměstí/
• KAŠPÁRKOVY POHÁDKY /16.00 hodin – Palackého náměstí/

DOPROVODNÉ AKCE:
• Koncert Mezinárodních smyčcových kurzů /2. srpna v 19.00 – Tylův dům/
• Staročeský jarmark /19. – 20. srpna -  Palackého náměstí/
• Dětské atrakce /19. – 21. srpna -  Městská park u hradeb/
• Lety vrtulníkem nad Poličkou /20. srpna -  Palackého náměstí/
• Koncertní projekt Píseň zemí Koruny české /23. října -  kostel sv. Jakuba/

 

__________________________________________________________________________

PÁTEK 19. SRPNA

• VESPER  /18.00 hodin – Palackého náměstí/
Kapela pěti bláznů, kteří už převážně nejsou žádní mlíčňáci, ale pořád je baví trávit společně čas v zajetí decibelů vlastních skladeb.
Žánr: Big beat

Milan Jahodář  ˜  Pavel Mojžíš  ˜  Pavel Ladra  ˜  Petr Capoušek  ˜  Martin Jahodář
více o kapele

 

• DĚDA MLÁDEK ILLEGAL BAND  /19.15 hodin – Palackého náměstí/
Plzeňská hudební kapela, která svou dráhu nastartovala povedenými kousky country muzikanta Ivana Mládka. Jejich koncerty jsou nabité energií, která sálá z leadra kapely Mersího. Do písniček komponují rapy (většinou cizojazyčně).

Marcel Mersi Marek – zpěv, činýlek  ˜  Petr Hrach – kytara  ˜  Marek Jedlička – banjo  ˜  Zdeny Podskalský – basa  ˜  Karel Pičman – trubka  ˜  Jakub Fenzl – bubínek  ˜  Honza Brabenec – valcha
více o kapele

 

• VĚŽNÍ HUDBA  /20.30 hodin – věž kostela sv. Jakuba/

 

• PRECEDENS & IVA MAREŠOVÁ  /21.15 hodin – Palackého náměstí/
Legendární skupina (spojená po léta zejména se zpěvačkou Bárou Basikovou) právě přichází ve výrazně omlazené sestavě špičkových hudebníků s ambiciózním koncertním projektem, kterému vévodí fenomenální hlas zpěvačky Ivy Marešové. Zazní původní skladby i novinky a špičkové hudební invence. Originalitu písní výhradního autora Martina Němce (Doba ledová, Věž v písku, Soumrak bohů atd…), dravou energii kapely a úchvatný zpěv – to vše nabízí současný Precedens.

Iva Marešová – zpěv  ˜  Martin Němec – klávesy  ˜  Pavel Nedoma – klávesy  ˜  Jan Šobr – kytara     Martin Ivan – basová kytara  ˜  Radek Doležal – bicí
více o kapele   –   Ivě Marešové

 

• THE KREDENC C.C.R  /23.00 hodin – Palackého náměstí/
Skupina vznikla v roce 2014 jako revival kapely Creedence Clearwater Revival a John Fogerty. Tvoří ji samí ostřílení muzikanti. The Kredenc klade důraz jak na hudební preciznost, tak i na vizuální stránku a pódiovou show.

Zdenda Šípek – zpěv, kytara  ˜  Jirka Janovský – basa  ˜  Pavel Janoušek – bicí  ˜  Radek Kolář – kytara ˜  Petr Lexa – kytara  ˜  Olda Koreček – klávesy
více o kapele

__________________________________________________________________________

SOBOTA 20. SRPNA

• JK BAND PARDUBICE  /14.00 hodin – Palackého náměstí/
Swingový, jazzový a taneční orchestr (dříve J. K. Band Jaroslava Khaila) vznikl v Pardubicích v roce 1990. Jeho vznik byl původně motivován oslavou 70. narozenin kapelníka Oskara Kmoníčka. Koncert uspořádaný k této příležitosti se uskutečnil 3. prosince 1990 v Kulturním domě Dubina v Pardubicích. Původně jednorázová akce se pro překvapivý zájem návštěvníků změnila na pravidelnou koncertní činnost. Další koncert se konal rok poté 13. prosince 1991 a od tohoto okamžiku JK Band pořádá nepřetržitě své pravidelné koncerty. Na poličském náměstí vystoupí i s hostem – zazpívat přijede herečka Východočeského divadla v Pardubicích Martina Sikorová.
více o kapele

 

• POUTNÍCI  /15.15 hodin – Palackého náměstí/
Stálice českého bluegrassu a country – česká skupina Poutníci je již několik let zařazována do kategorie legenda country. Vznikla v roku 1970 v Brně. V sestavách Poutníků se během řady let vystřídali osobnosti jako Robert Křesťan, František Linhárek, Luboš Malina, Mirek Hulán a spousta dalších. Kapela vyhrála několikrát soutěž Porta a dokonce získala Zlatou Portu, ocenění za dlouholetou činnost ve folku.V letech 1989 a 1990 skupina získala i ocenění v USA za nejlepší neamerické bluegrassové CD udělované organizací SPBGM. V současnosti hrají Poutníci v omlazené sestavě, kde vyniká zkušenost stáří s drajvem a uměním mládí.

Jan Máca – mandolína, kytara a zpěv  ˜  Peter Mečiar – banjo a dobro  ˜  Jakub Bílý – kytara, mandolína a zpěv  ˜  Jiří Karas Pola – elektrický kontrabas, zpěv a kapelník
více o kapele

 

• BUBENÍCI  /16.30 hodin – Palackého náměstí/
Soubor bicích nástrojů Asaf vznikl při ZUŠ Jana Štursy v Novém Městě na Moravě v r. 2008. Soubor si v průběhu let vytvořil repertoár převážně z hudebních motivů a nápadů učitele a vedoucího Asafu Libora Orla, který ale upravil pro tento soubor i skladby jiných autorů, kde využívá širokého zvukového spektra od etnických bubnů až po melodické bicí nástroje.  Posluchač tak může zaslechnout hudbu inspirovanou australskými domorodci, přes Afriku, Irsko, Karibik až na americký kontinent ať už v podobě westernu či latinsko-amerického jihu. Asaf se dvakrát umístil v celonárodním kole soutěže ZUŠ vyhlášené MŠMT na druhém místě. Svým rozmanitým repertoárem a úrovní už zdaleka není pouze “zuškovým” tělesem. Krom vlasrních koncertů a spolupráce s dalšími hudebními uskupeními soubor vystupuje na rozličných kulturních i sportovních akcích. Vedle současných studentů školy v něm účinkují i absolventi.
více na facebooku

 

• CIMBALLICA  /17.30 hodin – Palackého náměstí/
Hudební seskupení Cimballica bylo založeno v roce 2010 houslistou Filipem Prechtlem, kdy oslovil pětici hudebníků z Brna. Filip Prechtl je vedoucím kapely a také autorem všech aranží. Jeho hlavním záměrem bylo spojit žánr populární a filmové hudby a takto pro posluchače vytvořit nový hudební zážitek, který nadchne a pobaví. Cimballica přínáší originální díla, odvážné aranže, neobvyklé hudební kombinace, nový image a netradiční pojetí vážné hudby, folkloru a filmové hudby. I obsazení tělesa je lehce nadstandartní a spíše připomíná malý orchestr. Klasické uspořádání cimbálové muziky je dále rozšířeno o violoncello.

Filip Prechtl – housle  ˜  Alena Řeháková – housle  ˜  Jaroslav Vlasák – viola  ˜  Alena Tokarová – violoncello  ˜  Barbora Jagošová – cimbál  ˜  Miroslav Tomeček – kontrabas  ˜  Marek Osička – kontrabas [Alterace]

více o kapele

 

• MIRO ŠMAJDA & TERRAPIE /18.45 hodin – Palackého náměstí/
Miroslav „Miro“ Šmajda je slovenský zpěvák, skladatel, textař a producent, známý jako frontman české kapely Terrapie. Začátkem roku 2016 zveřejnili Miro Šmajda a Terrapie nový singl a videoklip s názvem Miluj. Tato píseň stylově navazuje na letní teen song Každý deň a definitivně tak potvrzuje Šmajdův odklon od tvrdého rocku. A zároveň příklon k většinovému, spíše ženskému publiku a ke stylu, jaký prezentoval krátce po Superstar.

více o kapele

 

• ZUZANA STIRSKÁ & FINE GOSPEL TIME  /20.00 hodin – Palackého náměstí/
Zakladatelkou a sólistkou souboru je Zuzana Stirská, kterou si někteří mohou pamatovat jako desetiletou holčičku, která vystupovala po boku Jiřího Suchého hrála v Semaforu  ve hrách „Čarodějky“, „Ten pes je váš? „ a „Kytice“. Od té doby vydala řadu desek. V osmdesátých letech žila v NSR, kde se jí pod pseudonymem Susanna Prag povedlo vystupovat s takovými hvězdami jako Mike Oldfield, orchestr Jamese Lasta, skupinou Eruption a dalšími.
V devadesátých letech se vrátila a Jiří Suchý pro ni a tehdy desetiletou dceru Viki napsal recitál „Zuzana se vrací“. Pro tento pořad založila v roce 1999 sbor Gospel Time.

více o kapele

 

• OHŇOSTROJ  /21.30 hodin – Nábřeží Svobody/

 

• DALIBOR JANDA & kapela PROTOTYP + ANNA JIŘINA JANDOVÁ
/22.15 hodin – Palackého náměstí/
Dalibor Janda, zpěvák s typicky „nakřáplým“ hlasem, během své kariéry odehrál více než 4000 koncertů a stále přibývají další.
Na poličském náměstí vystoupí s hostem /dcerou/ JIŘINOU ANNOU JANDOVOU za doprovodu původní kapely Prototyp. Užít si můžete ty největší hity. Přesvědčí Vás, že tyto písně nestárnou, stejně jako jejich interpret Dalibor Janda.

více o kapele

 

• REVIVAL KABÁT PEPY VOJTKA  /23.30 hodin – Palackého náměstí/
KABÁT je však jen jeden a revivalů je dnes už desítky. Revival KABÁT Pepy Vojtka z Ostravy je díky lídrovi Pavlovi Seidlovi alias Pepa Vojtek – který donedávna hrál s kapelou Kabát Morava – zdařilou show se vším všudy. Vystoupení s cca 40-ti  hity, vás dostane do atmosféry, která se chce přiblížit té pravé „Kabátovské atmosféře“.

více o kapele

 

__________________________________________________________________________

NËDĚLE 21. SRPNA

• JANA HROCHOVÁ & MARTIN HROCH & BRNO BAROQUE  /10.30 hodin – kostel sv. Jakuba/
Koncert pod názvem „Krása věčnosti“.

Účinkují: Jana Hrochová – mezzosoprán  ˜  Martin Hroch – cembalo  ˜  Zdeněk Svozil – barokní housle  ˜  Anežka Jungová – barokní violoncello  ˜  Richard Závada – barokní loutna, theorba
Jana Hrochová

 

• CYRILKA  /14.00 hodin – Palackého náměstí/
Malá slovácká dechová hudba.

 

• KAŠPÁRKOVY POHÁDKY  /16.00 hodin – Palackého náměstí/
Hoffmannovo divadlo z Uherského Hradiště zahraje veselý pohádkový příběh o tom, co se stane, když si Kašpárek u krále hádankami vyhádá ubulenou princeznu, která ho ale nechce, protože čeká na opravdového prince. Podle čertíků z lesa se jeden takový princ nachází u zlé ježibaby. Přijďte se podívat, jak si Kašpárek s touto situací poradí!

__________________________________________________________________________

DOPROVODNÉ AKCE:

• Koncert Mezinárodních smyčcových kurzů /2. srpna v 19.00 – Tylův dům/
21. ročník mistrovských houslových kurzů profesora Milana Vítka.

 

• Staročeský jarmark /19.-20. srpna -  Palackého náměstí/

 

• Dětské atrakce /19.-21. srpna -  Městský park u hradeb/
• AGUAZORBING  –  tzv. chůze po vodní hladině
Jedná se o mírně adrenalinovou aktivitu, při které můžete běhat, skákat či jen tak skotačit v nafouknuté průhledné plastové kouli.
Koule na aquazorbing je z průhledného speciálního PVC s maximální nosností do 120kg. Aquazorbingové koule mají průměr cca 2m. Atrakce je vhodná pro děti od 3 let, ale i pro dospělé.
Aquazorbing bude provozován na nafukovacím bazénu o rozměrech 6x8m.
• NAFUKOVACÍ DĚTSKÉ HŘIŠTĚ KAČEŘI
Nafukovací atrakce určená pro děti  do 12 let. Rozměry atrakce jsou 5×8 metrů.  V ohraničeném nafukovacím hřišti děti naleznou průlezky, tunely, skluzavku i prostor pro skákání.
• VODNÍ AUTODROM  -  tzv. lodičky BUMBERBOATS
Tato oblíbená dětská atrakce je určena pro děti do 45 kg. Ovládání není vůbec složité a tudíž děti mohou na vlastní pěst plavat po vodní hladině a narážet do sebe jako je tomu u klasického autodromu, který všichni známe z poutí. V nabídce jsou různé druhy lodiček, takže si vybere každý. Zkušená obsluha posadí dítě do lodičky a zapne elektrický pohon. Pak už je na dítěti samotném, kterým směrem se sešlápnutým pedálem vydá.
více informací

 

• Lety vrtulníkem nad Poličkou /20. srpna -  Palackého náměstí/
Společnost HELI CZECH s.r.o. pro Vás připravila jedinečnou příležitost.
Budete mít možnost si vyfotit Poličku a její okolí z paluby vrtulníku Robinson R22. O příjemné a nezapomenutelné zážitky, za pouhých 600 Kč za osobu, se postarají profesionální armádní piloti z tygří letky. Jejich mnoholeté zkušenosti s létáním na bitevních vrtulnících Mil Mi-24 je řadí mezi jedny z neuznávanějších pilotů elitní letky NATO. Vrtulník pro Vás bude připraven od 9.00 hodin. Lety se budou objednávat u stánku společnosti HELI CZECH s.r.o. umístěném ve spodní části Palackého náměstí.
Více informací na michal@heliczech.cz nebo na 604 156 336

 

 

• Česko-polský koncert Píseň zemí Koruny české /23. října v 10.30 – kostel sv. Jakuba/
V roce 2016 vzpomeneme 700 let od narození Karla IV., českého krále a císaře Svaté říše římské, syna Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského. Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice ve spolupráci s hostujícícm polským sborem Medici Cantantes Wroclaw bude při této příležitosti interpretovat vybrané skladby na několika koncertech v České republice.
Nejpůsobivější kantáta všech dob, hudebního skladatele Leoše Janáčka, jenž vznikla z inspirace výtvarného díla polského malíře Jósefa Meciny-Krzesze, bude provedena v česko-polském týmu ve dnech 21. – 23.10.2016 v místech Litomyšl, Polička, Pardubice a Praha.

 

 

Festival moderuje Míra Konvalina.
V průběhu konání festivalu může dojít k mírným časovým posunům začátků jednotlivých akcí.
Děkujeme za pochopení.