Město Polička

Festival Polička 555 2018

27. ročník se uskuteční na Palackého náměstí 17. – 19. srpna 2018

 

 PÁTEK 17. SRPNA
• ROMANO STILO /18.00 hodin – Palackého náměstí/
• ALBAND /19.30 hodin – Palackého náměstí/
• VĚŽNÍ HUDBA /20.30 hodin/
• MIRAI /21.30 hodin – Palackého náměstí
• LEE BANDA /23.00 hodin – Palackého náměstí/

SOBOTA 18. SRPNA
• THE PEOPLE /14.00 hodin – Palackého náměstí/
• TONY JOCH /15.30 hodin – Palackého náměstí/
• YO YO BAND /17.00 hodin – Palackého náměstí/
• PETR REZEK /18.30 hodin – Palackého náměstí/
• LUCIE KLÁSEK / 20.00 hodin – Palackého náměstí/
• OHŇOSTROJ / 22.00 hodin – Nábřeží Svobody/
• OLYMPIC  /22.30 hodin – Palackého náměstí/

NEDĚLE  19. SRPNA
• KONCERT  /10.30 hodin /
• BUDVARKA /14.00 hodin – Palackého nám./
• DĚTI MÁME MEJDAN /17.00 hodin – Palackého náměstí/

DOPROVODNÉ AKCE:
• Koncert Mezinárodních smyčcových kurzů / 7. srpna 2017 v 19.00 h – Tylův dům/
• Staročeský jarmark /17. – 19. srpna –  Palackého náměstí/
• Dětské atrakce /17. – 19. srpna –  Městský park u hradeb/

_________________________________________________________________________

PÁTEK 17. SRPNA

ROMANO STILO  /18.00 hodin – Palackého náměstí/

Romano Stilo je hudební cikánská, cimbálová kapela, která před časem odehrála více než 600 vystoupení s houslovým virtuosem Pavlem Šporclem v České republice i v zahraničí.
Repertoár kapely obsahuje různé hudební žánry a styly:
– Celosvětově známé klasické skladby jako Montiho čardáš, Šavlový tanec, Brahmsův Uherský tanec, Adagio, Prodaná nevěsta a další
– Filmové skladby jako Schindlerův seznam, Tenkrát v Americe, Tenkrát na Západě, Le Professionnel, Cinema Paradiso, Mission Impossible, Kmotr a další
– Originální písně: Cikánské, Slovenské, České, Ruské, Italské, Anglické, Rumunské, Německé…
– Cimbálová sóla Františka Riga a jeho syna, kde hrají dvouručně na cimbál

Všechny skladby jsou aranžované cimbálistou, kapelníkem a lídrem kapely Františkem Rigem.

 

ALBAND  /19.30 hodin – Palackého náměstí/

Pod názvem Alband zde nacházíte volné sdružení muzikantů, kteří celý svůj hudební život zasvětili bigbítu. Všichni prošli nekolika rockovými kapelami, ale jejich hlavním pojítkem je spolupůsobení v brněnském Kernu. Žádný z nich se tímto projektem tvrdé rockové muziky nezříká, ale momentálně si pro vyváženost jako svůj hlavní tvůrčí nástroj zvolili hudbu akustickou. Zakladatelské jádro, které je v tomto volném sdružení možno všelijak rozšiřovat či jinak měnit, tvoří:

Jaroslav Albert Kronek – sólový zpěv, akustická kytara
Mirek „Mira“ Horňák – akustická kytara, zpěv
Libor Machata – basová kytara, zpěv
Víťa Franěk – bicí, bonga, conga … rytmika a zpěv
Zbyněk „Zbyňa“ Petržela – klávesové nástroje, akordeon

více o kapele

 

VĚŽNÍ HUDBA  /20.30 hodin /

 

MIRAI  /21.30 hodin – Palackého náměstí/

Mirai je česká popová hudební skupina. Vznikla v roce 2014, pochází z Frýdku-Místku. Frontmanem, zpěvákem a kytaristou je Mirai Navrátil. V roce 2017 kapela Mirai získala titul Objev roku na Českých slavících. Píseň “Když nemůžeš, tak přidej” vyhrála titul neoblíbenější a nejstreamovanější skladba.

více o kapele

 

LEE BANDA  /23.00 hodin – Palackého náměstí/

Repertoár kapely tvoří autorské písně s folkrockovým nádechem z pera Miji Peterkové. Základnu má tahle parta muzikantů v jedovnických Chaloupkách.
Spojení nadprůměrných textů s řemeslně dobře zvládnutou hudbou a s výrazným hlasem Miji Peterkové dělají z Lee Bandy kapelu, kterou si dokážu představit na folkovém festivalu, v rockovém klubu i na městských slavnostech někde na náměstí. Kapela má potenciál oslovit posluchače napříč generacemi – mimochodem, při vědomí, že každé přirovnání kulhá,hlasový projev Miji Peterkové bych umístil někam mezi Janou Kratochvílovou a Lenkou Filipovou. Její písně nejsou jen průtoková zábavná hudba, ale při použití konvenčních prostředků vybízejí posluchače k přemýšlení.“… .z recenze Milana Tesaře

Mija Peterková-zpěv,ac.kytara
David Legner-ac.kytara,mandolína
Olda Valouch-baskytara,zpěv
Jiří Kuchař-saxofon,ac.kytara,zpěv
Zdeněk Stupinský-rytmika

více o kapele

__________________________________________________________________________

SOBOTA 18. SRPNA

THE PEOPLE  /14.00 hodin – Palackého náměstí/

THE PEOPLE je mladá, dynamická a energická kapela. THE PEOPLE vždy skvěle zahrají a zároveň Vás pobaví! Repertoár THE PEOPLE je všestranný a multižánrový. Zahrajeme téměř vše, od popu, přes disco, rock ‘n‘ roll až po swing a jazzové standardy. Mezi členy THE PEOPLE se zařazují studenti Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Konzervatoře v Brně i zkušení, dlouholetou praxí ostřílení muzikanti.

trumpety – Tomáš Kašník / Jakub Kouba / Jaroslav Kollert
trombony – Jakub Pavluš / Natálie Zaoralová / Radek Novák
alt sax – Míša Chadimová
tenor sax – Petr Kotiš / Filip Korsa
baryton sax – Libor Pomezný
kytara – Šimon Podrazil / Daniel Vejmělek
baskytara – Monika Krejčová
piano – Veronika Julínková
bicí – Jaroslav Krčmář
zpěv – Radek Maar / Lenka Ženeva Dubská

více o kapele

 

TONY JOCH A PŘÁTELÉ  /15.30 hodin – Palackého náměstí/

Tony Joch je majitel zajímavého hlasu a svitavský zpěvák a kytarista. Hudbě se věnuje od dětství, ale koncertní činnosti jen několik málo let. Tento strojař si v posledních letech plní své hudební sny. Nejenže se mu daří koncertovat na různých festivalech a v klubech po celé České republice. Ale na konci roku 2016 natočil i duet se zpěvákem brněnské skupiny Kamelot Romanem Horkým.

více o kapele
 

YO YO BAND  /17.00 hodin – Palackého náměstí/

o Yo Band je česká hudební skupina. V listopadu 1975 ji založili Richard Tesařík, Vladimír Tesařík, Ondřej Hejma a Julius Novotný Kuzma. Mezi nejúspěšnější hity skupiny patří především ty z 90. let.

Richard Tesařík – zpěv, conga, perkuse     
Jiří Šíma – zpěv, klávesy, tenorsaxofon     
Mirek Linhart – kytara, zpěv     
Václav Venor Novotný – baskytara, zpěv
Pavel Razím – bicí     
Roman Bobík Kubát – trubka, perkuse     
Jan Šatra – trombon, perkuse    

více o kapele

 

PETR REZEK  /18.30 hodin – Palackého náměstí/

Petr Rezek je český zpěvák, kytarista, hudební skladatel, textař, moderátor, hudební redaktor, je také autorem dvou rozhlasových her.

více o kapele

 

LUCIE KLÁSEK & THE STRINGZ  /20.00 hodin – Palackého náměstí/

Česká popová houslistka a věhlasní hudebníci v ojedinělé nadčasové show.
Lucie Klasek – známá popová houslistka ladí nové, opět výjimečné turné! Nenechte si ujít některý z jejích koncertů pro rok 2018, které chystá s akustickým triem THE STRINGZ. Připravuje také vydání CD a natáčení videoklipu.
Housle, cello a piano – precizní propojení světa klasické hudby, současné taneční scény a rockových melodií v interesantním prostředí přináší silnou vlnu energie, emocí a vášně. V repertoáru tria jsou originální aranže známých hitů od klasiky, filmových skladeb, popu, rocku, ale také autorská tvorba. Lucie Klasek (housle) v triu s těmi nejlepšími.  Vždyť Alexander Khristianov (piano) je nejen vynikající multižánrový klavírista, ale studoval i kompozici na Hudební univerzitě v Moskvě u skladatele Borise Čajkovského. Ladislav Mariaš (cello) hraje od svých 4 let a sesbíral řadu prestižních cen v soutěžích po celé Evropě. S triem hostuje také bubeník Oleg Sokolov, který mj. spolupracoval se Stingem, A. Bocellim, B. Mayem nebo natáčel v londýnském  Abbey Road hudbu k oscarovému filmu Q. Tarantina Osm hrozných.
Popová houslistka Lucie Klasek – absolventka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a pražské Akademie múzických umění získala mnoho pracovních zkušeností v New Yorku, Londýně a Vídni. V roce 2006, po návratu zpět do ČR, založila houslové duo Femme2fatale, které se záhy dostalo do popředí zájmu pořadatelských agentur téměř po celém světě (Zanzibar, Mauritius, USA, Rusko, Spojené Arabské Emiráty) a vydalo 2 vlastní CD. Od roku 2016 pod značkou Creative Music Lab exkluzivně zastupuje nejen houslové duo, ale také akustické trio The StringZ a další originální instrumentální projekty. Vedle toho vystupuje jako sólistka se svou houslovou show s DJ’s, bubeníkem či tanečníky.

www.lucieklasek.cz
www.thestringz.cz

 

OHŇOSTROJ  /22.00 hodin – Nábřeží Svobody/

 

OLYMPIC /22.30 hodin – Palackého náměstí/

Skupinu založil v roce 1963 s původním názvem Karkulka (Karlínský Kulturní Kabaret) Miloslav Růžek. Původní členové patří mezi zakladatele české rockové hudby, debutové album Želva je považováno za jedno z přelomových alb českého bigbítu. Po slabším období, kterým si skupina prošla v první polovině 70. let dvacátého století, nastává další z vrcholů tvorby v podobě konceptuální albové trilogie Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Tu už nahrává baskytarista Milan Broum, který do skupiny vnesl nejen moderní vidění rockové hudby, ale hlavně skvělé instrumentální výkony, o kterých přesvědčil už na svém prvním albu v sestavě Olympiku, kterým byl Marathón (1978). Později skupina koketovala i s heavy metalem, ale její nejsilnější polohou jsou melodické rockové písně s kvalitními texty a nápaditými aranžemi. Texty dodávali zejména Zdeněk Rytíř a Pavel Vrba (v období 1965–1969 byl téměř výhradním textařem Pavel Chrastina).

Petr Janda – sólová kytara, zpěv
Milan Broum – baskytara, zpěv
Jiří Valenta – klávesové nástroje, zpěv
Martin Vajgl – bicí, zpěv
více o kapele

__________________________________________________________________________

NEDĚLE 19. SRPNA

KONCERT
/10.30 hodin /

 

BUDVARKA
 /14.00 hodin – Palackého náměstí/
Dechová hudba Budvarka

Jihočeská dechová hudba Budvarka vznikla v roce 1941, jako hudba budějovického pivovaru Budvar. Dnes má 12 muzikantů a 4 zpěváky – Janu Mikulášovou, Alici Pitrovou, Pavla Heidingera a Ludvíka Petra, který je současně manažérem souboru. Kapelníkem je Vít Zuzák a uměleckým vedoucím Zdeněk Radkovič. Je vítězem prvního ročníku souitěže „Zlatá křídlovka“. Čerpá především z tvorby jihočeských autorů. V Českém rozhlase v Českých Budějovicích natočila přes 750 skladeb. Dále natočila natočila 7 videokazet z krásných koutů Jihočeského kraje a 14 CD a DVD nosičů. Je častým hostem české televize. Hostovala v Rakousku, Německu, Holandsku, Francii, USA a Číně. Zůstává věrná jihočeským písním a její projev a přednes je originální. Zůstává věrna jihočeským písním a pokud se v jejím repertoáru objeví skladba z jiného kraje, je to pouze vyjímečné pohlazení místa, kde koncertuje.

více o kapele

 

 

DĚTI MÁME MEJDAN /17.00 hodin – Palackého náměstí/

Kabaret s divadlem a písničkami pro děti.
Účinkovat budou Honza Petras alias Honza Popleta a Lenny Hedler.

__________________________________________________________________________

DOPROVODNÉ AKCE:

Koncert Mezinárodních smyčcových kurzů / 7. srpna v 19.00 – Tylův dům/
23. ročník mistrovských houslových kurzů profesora Milana Vítka.
Více informací zde

Staročeský jarmark /17.- 19. srpna –  Palackého náměstí/

Dětské atrakce /17.- 19. srpna –  Městský park u hradeb/

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

Festival moderuje Míra Konvalina.