Město Polička

POLIČSKÉ KULTURNÍ LÉTO

 

pá 29. 6. od 21.30 hod. LETNÍ KINO pro děti i dospělé v atriu – COCO

Navzdory prazvláštnímu rodinnému zákazu muziky se Miguel touží stát uznávaným hudebníkem jako je jeho idol, Ernesto de la Cruz. V touze dokázat svůj talent se Miguel souhrou neuvěřitelných okolností ocitne v překrásné a barevné Říši mrtvých. Tam potká okouzlujícího šejdíře Hectora a společně se vypraví na strhující cestu odhalit skutečný příběh Miguelovy rodiny. Rodinný film, který byl oceněn Oscarem jako nejlepší celovečerní animovaný film.

Animovaný/Hudební/Fantasy/Mysteriózní/Komedie/Rodinný/USA/2017/105 min.

 

ne 1. 7. od 16.00 hod. DIVADÉLKO PRO DĚTI

DLOUHÝ, ŠIROKÝ A BYSTROZRAKÝ – známá pohádka v netradičním provedení. Princ a jeho kamarádi jdou cestou – necestou, polem, loukou, pasekou, přes bílé skály. Vysvobodí princeznu z tajemného hradu za řekou? Účinkuje divadlo JOJO. 

 

út 3. 7. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v radnici

KRASOHLED – nechte rozehrát barevné střepy, sklíčka a korálky a přijďte si na výstavu Radka Pilaře vyrobit barevný krasohled, ve kterém se vám při pohledu proti světlu roztančí neopakovatelné obrazce. Dílna pro děti od 6 let. Cena zahrnuje výtvarné pomůcky, materiály i návštěvu výstavy Známé i neznámé podoby Radka Pilaře.

 

st 4. 7. od 20.00 hod. LETNÍ KINO v AV sále – MILADA

Její morální principy byly zakořeněny tak silně, že se často ve svých rozhodnutích řídila více svým svědomím než srdcem, a to i za cenu ohrožení vlastní rodiny a sebe sama. Celovečerní životopisný film vypráví životní příběh JUDr. Milady Horákové od jejího mládí až po proces završený justiční vraždou.

Životopisný/Drama/Historický/Česko/2017/130 min.

 

pá 6. – so 7. 7. RADIMĚŘSKÝ DEN FOTBALU – hudební festival s fotbalovým turnajem na poličském stadionu

Na poličském fotbalovém stadionu vystoupí známé kapely jako třeba MANDRAGE, RYBIČKY 48, EKTOR, WALDA GANG a mnoho dalších. Pořádá www.denfotbalu.cz

 

út 10. 7. od 9.00 do 12.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v MaTami

ZVONKOHRY - se zvonkohrou z naší dílny rozezníte celé léto.

 

pá 13. – so 14. 7. COLOUR MEETING – festival v parku u hradeb

Rodinný festival nabídne hudební lahůdky z deseti zemí světa, od punku po lidovky, nic ovšem tak, jak tradičně znáte! Nebudou chybět ani české stálice: Sto Zvířat, Circus Brothers, Oswaldovi. Divadla 100opic a Toy Machine, hudební stan s písničkáři, výtvarná scéna, domácí kuchyně, dětský koutek. Pořádá www.colourmeeting.cz

 

ne 15. 7. od 15.00 hod. HUDBA

POSEZENÍ S HARMONIKOU – místní harmonikáři vám lidovými písničkami zpříjemní nedělní odpoledne.

 

st 18. 7. od 18.00 hod. DIVADLO PRO DOSPĚLÉ s ochutnávkou

CESTA KOLEM SVĚTA – „Sázím se o cokoliv proti komukoliv, že vykonám cestu kolem světa za osmdesát dní nebo méně, a to za 80 minut divadelního času. Přijímáte?"

Kdo se bojí, nesmí do světa. Poznejte s námi nejrůznější kouty naší planety Země.  Přičichněte si k vůni Itálie, nebo vychutnejte kousek Číny. Ale pozor, času není nazbyt!

Účinkuje divadlo Hysterie volně na motivy knihy Julese Verna.

 

 

út 17. 7. od 9.00 do 12.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v MaTami

MOZAIKA Z KVÍTÍ – mozaika z kvítí barvami přírody okno rozsvítí.

 

so  21. 7. od 21.30 hod. LETNÍ KINO – DÍTĚ BRIDGET JONESOVÉ

Utrpení největší smolařky v dějinách dosud neskončilo. Bridget Jonesová je stále bez chlapa.  Jak název třetího dílu slavné série napovídá, tím hlavním malérem bude tentokrát neplánované těhotenství. Taková věc dokáže vykolejit i životem otřískanou Bridget, zvlášť když naprosto netuší, s kým počala.

Komedie/Romantický/ Velká Británie/Francie/Irsko/USA/2016/118 min.

 

 

ne 22. 7. od 16.00 hod. DIVADÉLKO PRO DĚTI

O PRINCI Z KNÍŽKY – pohádek je velká spousta, a když lidé přišli na to, že je mohou zapisovat, vznikly pohádkové knížky. A ty máme všichni moc rádi, že ano? Jednu takovou pohádku v knížce pro Vás dneska mám, nemusí se číst, bude trochu vyprávěná, trochu hraná loutkami, trochu kouzelná a i tak bude celá v knížce. Nevěříte? Tak dávejte pozor. Účinkuje Dřevěné divadlo Honzy Hrubce.

 

 

út 24. 7. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v muzeu

Zavítejte na výstavu Království panenek a vyrobte si LÁTKOVOU PANENKU, se kterou můžete večer usínat nebo ji použít jako polštářek. K hraní si vytvoříte také drobné panenky ze dřeva, papíru či polystyrenu. Cena zahrnuje výtvarné pomůcky, materiály i návštěvu výstavy.

 

so 28. 7. SKŘÍTKOVÁNÍ – festival pro rodiny s dětmi

Celodenní zábavný program pro děti i dospěláky plný hravých úkolů a her nesoucí se na vlnách cestování po krásách světa.

 

9.00 – 12.00 hod. – PUTOVÁNÍ MUZEEM ZA SKŘÍTKY expozicemi muzea za českou historií

13.00 – 15.00 hod. – DÍLNIČKY PRO DĚTI ORIGAMI – neváhejte a vyzkoušejte si japonské umění skládání rozličných motivů z papíru. Malí nebo velcí si složí květinu, dinosaura, krabičku a mnoho dalšího. ASIJSKÝ KLOBOUK – vyrobte a nazdobte si klobouk, který má původ v jižní a jihovýchodní Asii a jehož kuželovitý tvar má sloužit k tomu, aby ochraňoval hlavu před sluncem a deštěm. Těšit se můžete i na hravé koutky inspirované různými oblastmi světa.

 

15.00 – 16.00 hod. – SIBIŘSKÁ LEDOVÁ SHOW – kapalný dusík má teplotu téměř - 200°C. Podobnou teplotu bychom našli nejblíže na Saturnově měsíci Titanu. Zamrzlý svět může v mnoha ohledech překvapit. Zajímá vás, jestli se zlomí Eskymákovi pes v zatáčce? Zda drncají na Sibiři autům kola a jak nejrychleji krájet a zametat mlhu? Účinkuje Úžasné Divadlo Fyziky Brno.

 

16.00 hod. – DIVADÉLKO PRO DĚTI AFRICKÁ POHÁDKA – na severu Afriky je velké vedro a poušť, kde nic neroste a vypadá to, že se tam ani nic neděje. Ale to je jenom zdání. U staré studny se to mele – kunamanský kupec a mládenec Voharia se právě perou, o co? To se nesmí prozradit! A jak to tak bývá - kdo chce moc, nemá nic a to platí všude, i v Africe. Naštěstí je kolem toho veliká legrace, že se tomu zasmějí děti, dospělí i celá africká vesnice. Vhodné pro děti od 3 let.

 

17.00 hod. – BUBNY, TANEC, TO JE MAZEC – uvolněte se a nalaďte se na letní vibrace. Africké rytmy jsou příjemné k pohybu, (poznání) i odpočinku.

 

21.30 hod. LETNÍ KINO PRO DĚTI v atriuČERTOVINY – a naše putování se vrátí zase zpátky k nám, a to do nedalekého pekla Čertovina, kde se pohádka Zdeňka Trošky natáčela. A o čem bude? Jednou, se v pekle uklízelo. Čerti se jen hemžili, spěchali a klopýtali, prostě hotový blázinec. Toho zmatku využili dva mladí čerti, kteří schválně ještě víc při uklízení překáželi. A pak se to stalo. Jeden zakopl, padl na druhého a oba povalili kotel s hříšnou duší. Ta se rozběhla k otevřené bráně a než se kdo nadál, byla pryč. Luciper se rozhodl pro trest – čerti musí jít na svět a každý přivést do pekla jednu hříšnou duši. Pak jim bude odpuštěno. Pohádka/Česko/2017/101 min.

 

 

út 31. 7. od 9.00 do 12.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v MaTami

UBROUSKOVÁNÍ – přijďte dát jiskru obyčejným věcem ubrouskovou technikou.

 

 

 

 

 

st 1. 8. od 21.00 hod. LETNÍ KINO v atriu – DUNKERK

Režisér Christopher Nolan zaplul do vod skutečných událostí a zakotvil u francouzského Dunkerku, kde na jaře 1940 čekalo na evakuaci téměř 400 000 britských, francouzských a belgických vojáků. Strhující podívaná jde v mnohém proti pravidlům dnešních válečných filmů. Ne náhodou získal Dunkerk osm nominací na Oscara.

Akční/Drama/Historický/Válečný/Velká Británie/Nizozemí/Francie/USA/2017/106 min.

 

 

pá 3. 8. od 19.00 hod. HUDBA – Koncert kapely APETITT

Koncert folk-country-rockové kapely, která vás jistě kulturně nasytí.

 

ne 5. 8. od 16.00 hod. DIVADÉLKO PRO DĚTI

POHÁDKA PLNÁ NOT ANEB PTEJ SE LÍNA BLÍZKO MLÝNA – písničkové vyprávění pana mlynáře a paní mlynářky o jednom pohádkovém dění blízko jejich mlýna. Účinkuje divadlo Kůzle a koná se v rámci akce „Ozvěny festivalů České inspirace Kutnohorské léto na Svojanově a v Poličce.

 

út 7. 8. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v muzeu

DOMÁCÍ KŘÍDY – přijďte si vytvořit barevné křídy rozmanitých velikostí a tvarů.

 

st 8. 8. od 20.00 hod. LETNÍ KINO v AV sále – MASARYK

Dramatický příběh, věnovaný osudům velvyslance a pozdějšího československého ministra zahraničí, Jana Masaryka, se vrací do doby těsně před druhou světovou válkou a odkrývá mnohá tajemství jeho života. Životopisné drama režiséra Julia Ševčíka v čele s Karlem Rodenem obdrželo dvanáct sošek Českého lva. Součástí projekce je i prohlídky výstavy Polička v osmičkách, mapující posledních 100 let.

Životopisný/Drama/Historický/Česko/Slovensko/2016/113 min.

 

pá 10. 8. od 18.00 hod. BESEDA v AV sále – DRSNÁ I KRÁSNÁ TVÁŘ INDIE

Cestovatel Marek Janák bude vyprávět o přívětivé, ale i odvrácené tváři Indie – o druhé nejlidnatější zemi světa. Na motorce projedeme Himaláje na severu. Vlakem v nejhorší třídě navštívíme pouště, džungle, plaze, posvátna místa, staré chrámy, ale hlavně nejznámější města. Ve starobylém Váránasí, kde protéká řeka Ganga, se spolu s ním zúčastníme obřadu spalovaní zesnulých. Dozvíte se něco o místní kuchyni, čím vším se lidé živí, o stylu a ceně života. Těšit se můžete na fotografie i krátká videa.

 

so 11. 8. od 21.00 hod. LETNÍ KINO v atriu TVÁŘ VODY

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. S uvězněným stvořením se náhodou střetne němá uklízečka Elisa, která s ním dokáže komunikovat beze slov, stačí jim gesta a emoce. Příběh o lásce a svobodě, zasazený do Ameriky šedesátých let, odehrávající se na pozadí studené války, získal ze třinácti nominací čtyři Oscary.

Drama/Fantasy/Romantický/Thriller/Horor/USA/2017/123 min.

 

ne 12. 8. od 16.00 hod. DIVADÉLKO PRO DĚTI

ZVĚDAVÁ POHÁDKA – jste zvědaví, jak to dopadne s chytrou princeznou Filipínou, když se chce vdát jenom za toho, kdo ji přehádá? Účinkuje divadlo JoJo.

 

 

út 14. 8. od 9.00 do 12.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v MaTami

POKLADY Z KNOFLÍKŮ – staneme se na chvíli šperkaři, co z knoflíků vyrobí poklady.

 

pá 17. – ne 19. 8. – POLIČKA 555*

27. ročník hudebního festivalu konaný se na poličském náměstí navštíví kapely, jako MIRAI, OLYMPIC a mnoho dalších. Nebude chybět ohňostroj, jarmark a doprovodné akce pro děti. Pořádá www.tyluvdum.cz

 

út 21. 8. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v muzeu

PROSTÍRÁNÍ – ozdobte si látkové prostírání různými tiskátky. Pod vašima rukama začnou růst hrady a zámky, rozkvetlé louky nebo pomocí štětců popustíte uzdu vaší fantazii.

 

ne 26. 8. od 15.00 hod. HUDBA

POSEZENÍ S HARMONIKOU – místní harmonikáři vám lidovými písničkami zpříjemní nedělní odpoledne.

 

so 25. 8. BITVA NA POLÍČKÁCH

4. ročník celodenního historického festivalu, při kterém v parku u hradeb vyroste středověké ležení, kde se setkají skupiny živé historie z několika zemí.  Pořádá spolek Aldeigjuborg z. s. Vstup zdarma, koná se za každého počasí.

 

po 27. 8. od 18.00 hod. DIVADLO PRO DOSPĚLÉ

NÁVŠTĚVA MLADÉ DÁMYMuž a žena – odvěké, věčné, nevyčerpatelné a znovu překvapující téma. Kolik autorů je už zpracovalo a na kolikero způsobů! Kdo se přijdete pobavit u několika humorných scének na toto téma, můžete v některé z nich najít sami sebe. Účinkuje Divadelní škola při Divadelním spolku Tyl Polička.

 

út 28. 8. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v muzeu

TUŽKOVNÍK – vyrobte si krásný tužkovník vytvořený z papírového tubusu, lékařských špachtlí a ozdobený technikou decoupage.

 

pá 31. 8. od 21.00 hod. LETNÍ KINO v atriu – BIG LEBOWSKI 

Kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. Jeff "Dude" Lebowski miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Jeff musí se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter nerozhodl shrábnout prachy na výkupné.

Komedie/Krimi/USA/Velká Británie/1998/117 min.

 

 

Alena Zavoralová
Městské muzeum a galerie Polička
Centrum Bohuslava Martinů v Poličce
Tylova 114 572 01 Polička
tel.: +420 461 723 864
www.cbmpolicka.cz