Město Polička

Dny Poličky ve Westerveldu 2011

Početná delegace našeho města se vydala ve čtvrtek 8. září na dlouhou cestu autobusem do partnerského Westerveldu v Holandsku. Letošní setkání bylo o to významnější, že jsme slavili 20. výročí spolupráce s obcí Dwingeloo a 10. výročí spolupráce s oblastí Westerveld. Program byl tedy zejména oficiální, plný kulturních vystoupení a setkání. Do Westerveldu jsme přiváželi taneční a hudební program, ale také vystoupení kouzelníka a české speciality. A kdo se konkrétně programu zúčastnil? Baletky ze ZUŠ s nádherným vystoupením Giselle, dívčí pěvecký soubor poličského gymnázia, kuchaři ze SOŠ a SOU Polička, tanečníci z poličského penzionu a kouzelník Aleš Krejčí s partnerkou. První setkání s našimi holandskými přáteli proběhlo v pátek 9. září v 17:00 hod., část skupiny byla rozdělena do rodin, část byla ubytována v místním penzionu.
 

Sobota 10. září začala oficiálním programem v nově otevřené budově radnice ve Vledderu. Zde probíhala konference o vzájemných vztazích partnerských měst. Setkat jsme se zde mohli např. i s bývalým starostou Dwingeloo Hans van der Laanem. Úplný začátek konference patřil hudebnímu vystoupení gymnázia, něžné taneční vystoupení zde předvedly i baletky ZUŠ. A velký úspěch sklidilo občerstvení našich kuchařů, zejména český guláš s bramboráčky se setkaly s velkým ohlasem. Odpoledne a večer jsme navštívili květinové korzo ve Frederksoordu. Zde jsme viděli neuvěřitelná aranžmá z květin, obrovské vozy s různou tématikou, velké nadšení i nápady účastníků. Nezbývalo nic jiného než volat slova uznání, tleskat a fotit a fotit. Na korzo jsme se vrátili ještě večer po slavnostní večeři. Vozy jsme viděli tentokrát slavnostně nasvícené. A opět tu nechyběl náš program. Soubor gymnázia zpíval s nadšením a kolem se zastavovali holandští návštěvníci, kteří nervózně spěchali, aby obsadili co nejlepší místo a viděli ozdobené vozy. Ale zastavil se i zástupce rádia Drenthe s mikrofonem a část vystoupení nahrál pro ranní vysílání. Náš kouzelník vítal děti u vchodu, vyráběl zvířátka z balónků a poté předváděl triky, nad kterými všichni nevěřícně kroutili hlavou a volali bravo. Velký úspěch měli na svých vystoupeních naši senioři, kteří vystupovali ve dvou penzionech a vždy s přídavkem!
 

Neděli 11. září jsme strávili v Dwingeloo. Zde probíhal celodenní program a opět se tančilo, zpívalo, kouzlilo a ochutnávaly se české koláče. Překonali jsme veškeré překážky a zvládli veškeré zmatky, baletky nakonec zatančily na betonové podlaze parkoviště a místo slušivých sukní tentokrát ve slušivých kalhotách (sukně byly naloženy v autobuse a odvezeny mimo Dwingeloo) a jak byly úspěšné a jak jim to slušelo! Zpěvačky gymnázia zazpívaly moc krásně a ještě navíc nad plánovaný program a jak je všichni rádi poslouchali a podupávali do rytmu! Kouzelník přidal také navíc pár kouzel, a jak se všichni divili, kam začaroval snubní prstýnek jedné z holandských dobrovolnic, která se kouzla zúčastnila. A naši tanečníci z penzionu zatančili nejen skvěle a profesionálně Českou besedu, ale i country tance a ty vzdor nepříjemnému dešti, který se spustil. Odjet se nám nechtělo, často to tak bývá, že nejlepší zábava je právě v okamžiku, kdy se má skončit. A zábava se rozproudila díky taneční holandské skupině, která byla před dvěma lety v Poličce. Hudba hrála, penzionem vířil rej tanečníku z Čech a Holandska a všem bylo dobře. Byl ale čas se rozloučit.
 

A jak bude spolupráce pokračovat dál? Je jisté, že holandská strana už nebude dostávat žádné příspěvky na zahraniční spolupráci, v rámci úsporných opatření byly tyto finanční zdroje ze strany samosprávy oblasti Westerveld stopnuty. Je také jasné, že spolupráce z holandské strany je založena na aktivitě starší generace a nemá žádné pokračovatele. Musíme tedy hledat a hledáme jiné možné formy spolupráce a vzájemných kontaktů. Ale co je určitě jisté, že stará přátelství a nevymazatelné zážitky zůstanou.
 

Ing. N. Šauerová, zahraniční spolupráce města