Polička

Oficiální stránky města

Česky
Deutsch

Tříkrálová sbírka v Poličce sečtena a je rekordní

Rekord Tříkrálové sbírky v Poličce je opět pokořen - celková částka 234 680,- Kč překročila loňský výsledek o  23 281 korun!

Mimořádně pěkné počasí, stodvaatřicet koledníků s čtyřiačtyřiceti obětavými vedoucími v sobotu 6. ledna 2018 poskytli pořádající Oblastní charitě Polička naději, že by i v  sedmnáctém ročníku tříkrálové sbírky v městě Polička mohl padnout rekord. Ten byl skutečně při pondělním sčítání pokořen, když částkou 234 680 překročil loňský výsledek o 23 281 korun.

Nikoliv pro soutěžení, ale spíše pro zajímavost uvádíme, že nejnaditější kasičku, s obsahem 10 359 Kč, přinesla skupina 27 procházející ulicemi Wolkerova, V. Hálka, K. Světlé a J. V. Sládka. V Lezníku lidé přispěli 6 951korunami, ve Stříteži věnovali 7 129 Kč a v Modřeci a Bořinách 3 931 Kč. Průměr na jednu pokladnu činil 5 334 Kč.

„Musíme s opravdovým uznáním a vděkem potvrdit, že pokud obyvatelé domů otevřeli, byli skutečně štědří. A nejen po finanční stránce, ale i v úsměvech, vřelém přijetí a sladkých pozornostech pro koledující děti,“ řekla ředitelka Oblastní charity Polička Markéta Šafářová.

„Každoročně cítíme velkou míru vděku ke všem. K Vám, dárcům. Pak také k dětem, které s nadšením v bílých košilích brázdí Poličsko s hvězdou na tyči a do ochraptění zpívají: ´My tři králové…´,  k vedoucím skupinek, kteří odloží svoji víkendovou zábavu nebo nutnou domácí práci, aby ve společnosti trojice neposedů zvonili u cizích domů, k desítkám zaangažovaných osob, které pomáhají s tříkrálovým průvodem buď jako samotní aktéři (králové na koních, muzikanti, zvukař), nebo pracují ve skrytu v zázemí (organizují, šijí, perou a žehlí kostýmy, fotografují, pečou buchty na občerstvení nebo vaří guláš),“ vyjmenovává pestrou tříkrálovou podporu koordinátorka Jitka Balášová.

Skvělé a stále stoupající výsledky sbírky jsou i odrazem samotné činnosti  Oblastní charity Polička, která organizaci „tříkrálovky“ nepodceňuje, naopak ji neustále precizuje a vylepšuje. A zřejmě i svými službami je pro řadu občanů organizací důvěryhodnou. „Uvědomujeme si to a je to pro nás hodně zavazující,“ zakončila Markéta Šafářová.

Vzápětí po spočítání Poličky následuje sčítání obsahu 103 kasiček v 27 okolních obcích. Celkový výtěžek, z něhož 65 % zůstává v regionu pořádající organizace (Oblastní charity Polička), pomůže například s pořízením vybavení pro Nízkoprahové denní centrum pro bezdomovce v městě Polička, s částečným krytím nákladů provozu domácího hospice sv. Michaela, na nákup aut pro terénní službu Charitní pečovatelské služby a Otevřených dveří, či na pomoc sociálně slabým, atp. Třicet procent prostředků je posunuto dál k diecézním Charitám nebo do Charity celostátní k realizování humanitárních projektů většího rozsahu v zahraničí. Pět procent činí režie sbírky.

Štěpánka Dvořáková

Vložil Šauerová Naděžda (8.1.2018), přečteno 308x

Fotografie

Obrázek ke článku - č.6380