Město Polička

obrázek

Zveme vás na Naučnou stezku okolo hradeb v Poličce

Zveme vás na Naučnou stezku okolo hradeb v Poličce

Naučná stezka v Poličce nabízí 9 tabulí a celý okruh je cca 1 km dlouhý. První tabuli najdete v městském parku pod Tylovým domem, projdete celý park Na valech, ulici Na Bídě, přejdete ulici Tyršovu, Parkány, Fortnu až do ulice Šaffova.

Výtvarná koncepce je originální a nová. Naším cílem je, aby turisty tabule zaujaly a umožnily dozvědět se zajímavou formou vše o památkách i historii města Poličky a vlastně tyto památky „navštívit“ i mimo otevírací dobu.  Informace se týkají opevnění města, najdete zde i téma Bohuslav Martinů, radnice, kostel, park, moderní architektura a další. Všechny tabule mají výrazné grafické zpracování.

Nechtěli jsme turisty zahltit textem, proto na tabulích najdete zajímavé ilustrace a spíše stručný text. Rozšiřující informace a také překlad do anglického jazyka si mohou zájemci na každé tabuli přečíst díky qr kódu. Navíc každá tabule obsahuje otázku pro zamyšlení i zábavu.

Na naučné stezce najdete konkrétně tato stanoviště: 1. Kostel sv. Jakuba, 2. Nová čtvrť, 3. Radnice, 4. Martinů v parku, 5. Opevnění, 6. Na Bídě, 7. Barbakán, 8. Řez opevněním, 9. Hrad a Střelnice.

Autorem textů je historik David Junek. Grafické zpracování REK plus, s.r.o. Finanční zajištění a organizace projektu město Polička, náměty, připomínky a výběr umístění tabulí – členové komise pro zahraničí a cestovní ruch. Překlad textů do anglického jazyka - pan Jan Edlman. 

Víte, co je barbakán a že v 70. letech se na zamrzlém Synském rybníku jezdívala plochá dráha? A stál v Poličce v 15. století hrad? To vše a mnoho dalšího se dozvíte na naučných tabulích města Poličky! Tak hurá na stezku!

Ing. Naděžda Šauerová, tisková mluvčí města Polička