Město Polička

Sociální služby podle platných pravidel

Vážení spoluobčané,

téměř každý z nás se někdy ve svém životě dostane do situace, kdy potřebuje využít sociální službu pro sebe, své děti nebo blízké osoby. Většinou stojí o to, aby tyto služby byly poskytovány odborně, bezpečně, kvalitně a za odpovídající cenu.

Je proto dobré vědět, že stát garantuje poskytování registrovaných sociálních služeb, které tyto parametry musí splňovat. Nazývají se „standardy kvality“ a stát jejich dodržování kontroluje a při pochybení poskytovatele sankcionuje.  

Mezi jednu z nejrozšířenějších sociálních služeb řadíme pečovatelskou službu. Ta  pomáhá v péči lidem, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci z důvodu věku nebo zdravotního stavu a potřebují pomoc v péči o sebe a svoji domácnost. Podporou a péčí jim umožňuje co nejdéle žít ve svém přirozeném domácím prostředí, tedy doma, a zachovat si své obvyklé životní návyky.  Pomáhá lidem účastnit se života v místě, kde bydlí a zachovat si tak přirozené společenské kontakty.

V Poličce si pečovatelskou službu můžete sjednat od tří registrovaných poskytovatelů:

DPS „Penzion“ Polička

Oblastní charita Polička

svazek obcí AZZAS

Upozorňujeme vás, že pokud si sjednáte pečovatelskou nebo jinou obdobnou službu od samostatné fyzické osoby, nemůže se v žádném případě jednat o registrovanou sociální službu. Chtějte proto vždy vědět, kdo vám vstupuje do obydlí a jaká za ním stojí instituce, na niž se můžete v případě nedorozumění, problémů a v krajním případě i pochybení nebo konfliktů obrátit. Buďte obezřetní zejména u svých rodičů, prarodičů apod.

O možnosti využívat pečovatelskou službu se můžete informovat přímo u jednotlivých registrovaných poskytovatelů nebo na Odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Polička, 461 723 842 (846, 848), případně e-mailem urad@policka.org.

Bc. Martina Černíková, vedoucí OSVZ