Město Polička

obrázek

Dvoudenní festival Zažít Martinů!

Dvoudenní festival Zažít Martinů!

 Hudební zábava pro každého!

Zažít Martinů! je bohatý a pestrý program pro laiky i milovníky klasické hudby. Zakládá si na tom, že nabízí možnost zažít si hudbu různým způsobem a je určený všem věkovým kategoriím, dospělým, ale i malým dětem. „Nebojte se“ Martinů a zažijte ho doslova všemi smysly!

            Letos si Polička na konci srpna připomíná 65. výročí úmrtí svého rodáka, skladatele Bohuslava Martinů. „Městské muzeum a galerie Polička pečuje o odkaz svého slavného rodáka nejen na odborné úrovni (konání výstav apod.), ale chce jej představit i široké laické veřejnosti. Proto bychom rádi připomenuli jeho osobnost netradiční hravou formou na dvoudenní akci nazvané Zažít Martinů!, “ vysvětluje muzikoložka Monika Holá. Program je bohatý, v sobotu odpoledne proběhne vernisáž výstavy Národního muzea Slavní čeští skladatelé, kterou NM zařadilo do plánu při příležitosti Roku české hudby a jeho putovní forma se dostává do nejrůznějších míst republiky. V rámci vernisáže se uskuteční i křest nové knižní publikace MARTINŮ A BRNO a veřejnosti bude představen unikátní autograf Martinů skladby DUMKA. „Tento originál přicestoval z USA do Poličky na začátku června a rozšířil sbírky rukopisných děl skladatele.", zdůrazňuje muzikoložka M. Holá a doplňuje: „v rámci zahájení výstavy bude poprvé představen veřejnosti a navíc zazní i živě v interpretaci studentky JAMU Julie Hrivíkové.“

            Vrcholem prvního dne festivalu bude koncert souboru NeoKlasik orchestr nazvaný FANTAZIE S MARTINŮ, na němž zazní mezi jinými i poličská premiéra Martinů skladby pro neobvyklý elektronický hudební nástroj teremin. Uskuteční se v překrásném Hohenemském sále barokní radnice. Večer bude zakončen promítáním na festivalech oceňovaného hraného filmového dokumentu o skladateli Janu Kaprovi KAPRKÓD v letním kině v muzejní zahradě.

            Ani děti nepřijdou zkrátka, takže je na Zažít Martinů! určitě vezměte s sebou, je pro ně připraveno hned několik aktivit. „Nejprve se mohou podívat do pohádkové hudební dílny nazvané MARTINŮ VE SVĚTĚ POHÁDEK, kde se nenásilnou formou seznámí se skladatelovou hudbou. Bude to dílna plná rytmu, tance a zajímavých hudebních nástrojů. A pak mohou zažít spoustu zábavy a hudebního dobrodružství díky programu Filharmonie Brno 51 STRUN. Ve volném čase si spolu s rodiči mohou projít netradiční stezku po městě doplněnou zajímavými úkoly. Kdykoliv během dne si zájemci mohou zajít do kavárny Palačinka a ochutnat k výborné kávě moučníky připravené podle rodinných receptů skladatelovy sestry Marie Martinů. A navíc nejen v sobotu, ale také v neděli bude možné v rámci oživené kostýmované prohlídky vystoupat 192 schodů do rodné světničky Bohuslava Martinů ve věži kostela sv. Jakuba, kde návštěvníky přivítají živí členové rodiny Martinů včetně malého Bohuslava!“ nabízí další možnosti z programu ředitelka muzea Pavla Juklová.

            Festival je zakončen nedělním dopoledním matiné souboru Ensemble Lyrico Graffe nazvaným POCTA ČESKÝM SKLADATELŮM v kostele sv. Michaela. Po jeho skončení proběhne závěrečný pietní akt u hrobu skladatele.

Zažít Martinů! můžete v sobotu 17. srpna a v neděli 18. srpna 2024. Akce se koná za každého počasí. Více informací na www.cbmpolicka.cz