Město Polička

obrázek

Slavní čeští skladatelé

Slavní čeští skladatelé

17. srpna – 27. října 2024

Po zdařilém uvedení v Národním muzeu v Praze (2020-2022) byla výstava Slavní čeští skladatelé s úspěchem uveřejněna v New Yorku a poslední měsíce cestuje po významných českých kulturních centrech. Od srpna do října bude k vidění také v Poličce. 

Výstava představuje čtyři velikány české hudby Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, kteří i když žili každý v jiné době a jejich díla jsou odlišná, přece mají něco společného. Jejich dílo, vzešlé z českých kořenů, vytváří obraz české kultury po celém světě.

Nechme se vtáhnout do fascinujícího světa čtyř skladatelských osobností a staňme se na chvíli součástí děl klasické hudby v netradičně pojaté putovní výstavě Slavní čeští skladatelé. Vybraná temata z života a tvorby skladatelů pro výstavu zpracovaly kurátorky Národního muzea Sandra Bergmannová a Veronika Vejvodová ve spolupráci s kolegy z jiných institucí. Atraktivní kreslené výjevy vytvořil Alexej Klyukov. Výstava nabízí šestnáct panelů s informacemi o skladatelích a dále audiovizuální materiál k jednotlivým autorům včetně možnosti prohlédnout si jejich dobová vyobrazení a poslechnout některé z významných skladeb. 

Zahájení výstavy proběhne v rámci akce Zažít Martinů v sobotu 17. 8. v 17 hod. v muzeu. Spolu se zahájením proběhne křest nové publikace doc. Moniky Holé Bohuslav Martinů a Brno a unikátní představení skladby Dumka (rukopis Bohuslava Martinů nově ve sbírkách muzea!).