obrázek

Začíná oprava barokní radnice

6. dubna 2022 byla poličská barokní radnice předána jako stavební objet firmě BÁČA, Polička s.r.o. Uvedená firma je vítězem výběrového řízení a provede celkovou obnovu obvodového pláště této dominanty poličského náměstí. Oprava národní kulturní památky je rozdělena do 3 let a celková výše nákladů je 16,5 mil. Kč.

„Obnova barokní a gotické radnice na poličském náměstí s sebou samozřejmě přinese i mnohá omezení pro občany i návštěvníky města z důvodu zabezpečení stavebních prací. Složitá je především navržená soustava lešení, která bude obepínat celý obvod hodinové věže až po okap střechy a bude založena na stropní konstrukci pod půdou. Pro napojení lešení kolem hlavní části stavby radnice bude zbudován spojovací dopravní koridor, jakýsi most – lávka, vedoucí od vykládací plošiny umístěné nad stavebním vrátkem (výtahem). Při opravě věže je důležité zabezpečit nejen ochranu stávající střešní krytiny z měděného plechu vhodnou textilií, ale je třeba zajistit i bezpečnost chodců v prostoru kolem radnice a zařízení staveniště nutným dočasným záborem plochy parteru náměstí a jeho oplocením.

Všechna uvedená opatření nejsou sice populární, ale pro zdárný průběh stavebního zásahu nutná. Odměnou všem pak bude obnovená radniční věž, která spolu se sanací vlhkého obvodového zdiva v přízemí, ukončí 1. etapu tříleté série obnovy radniční fasády. S montáží složitých lešeňových konstrukcí z minulých let už máme zkušenosti z morového sloupu, tak pevně věřím, že se odborníkům podaří i dílo kolem radnice,“ upřesňuje Marta Mastná, vedoucí Odboru územního plánování rozvoje a ŽP.

Celkové náklady pro rok 2022 představují částku 4,7 mil. Kč a městskému rozpočtu pomůže získaná dotace z Programu regenerace Ministerstva kultury ČR ve výši 860 tis. Kč. A jak komentuje dotační prostředky roku 2022 Ing. Mastná? „Výše letošní přidělené dotace mě zklamala, přestože Polička získala opět nejvyšší možnou částku, která byla v letošním roce v Programu regenerace MPR a MPZ rozdělena mezi všechna města. Dotace na památky byly značně pokráceny a není potřeba to k současné ekonomické situaci ani vysvětlovat…Žádost o finanční příspěvek jsem podala i na Pardubický kraj, výsledek však ještě není znám. Ale každá „koruna“ se hodí a každou možnost získání dotace je třeba využít. Proto byla podána souběžně i žádost o dotaci z rezervy Programu regenerace na dokončení restaurování vestibulu I. NP radnice (viz níže). S tou jsme uspěli např. při obnově nýtovaného mostu v parku. Tak se necháme překvapit, zda úspěch zopakujeme i tentokrát…“

V dalších letech radnici čeká obnova jižní a západní fasády a třetí etapu prací zakončí obnova severní a východní fasády. Kromě jiného dojde i k restaurování malovaného městského znaku na východním průčelí budovy.  Práce by měly být dokončeny do 30. listopadu 2024. Do té doby nás tedy na náměstí čeká radnice zahalená vždy z odpovídající části lešením a čilý stavební ruch. Barokní skvost Palackého náměstí si zásadní opravu zaslouží a přidá se tak k dalším opraveným barokním památkám, kterými jsou morový sloup a sochy na obou kašnách.

V průběhu roku 2022 se ale bude pracovat i uvnitř budovy. Dokončuje se restaurování vestibulu, kde probíhá odborná obnova štukové výzdoby v 1. patře a také dojde k rekonstrukci sociálního zařízení obřadní síně.