Město Polička

Maďarské ohlédnutí

1.května 2024, symbolicky v den 20. výročí podpisu smlouvy o spolupráci mezi městy Polička a Ebes, přijela poličská delegace do maďarského partnerského města.  Návštěva se konala na základě pozvání zástupců Ebese, těsně před konáním komunálních voleb, kde svůj starostenský post bude obhajovat současná starostka Mária Szaboné Karsai. Paní starostce přejeme úspěšné zvolení, protože je pro naše město zárukou velkého zájmu a podpory pokračování naší vzájemné spolupráce.

V Ebesi žije cca 4 600 obyvatel a z vesnice, která tu byla založena teprve v 50. letech 20. století se změnila v krásné zelené městečko s upravenými domky a rozrůstající se infrastrukturou. Delegace města měla možnost vidět nové stavby a také další plány rozvoje.  K programu patřila návštěva mateřské školy, nyní rozšířena o další oddělení, návštěva velmi pěkného domova pro seniory, který je přímo v centru obce. Nově zde město postavilo nákupní centrum, kde pronajímá malé obchody (otevřena tu bude např. drogerie, potraviny, cukrárna…), rozvíjí se i průmyslová zóna. Obec má tedy velký potenciál k dalšímu rozvoji, každoročně se sem přistěhuje 40-50 nových obyvatel, zejména mladých rodin. Staví se nové rodinné domky. Ebes má velmi strategickou polohu, 20 km odtud je velké město Debrecen, které nabízí pracovní příležitosti a 11 km leží jedny z největších lázní v Evropě – Hajdúszoboszló, hned u vjezdu do obce je také napojení na dálnici, 2 hodiny trvá cesta do hlavního města.  

Návštěva této obce je vždy velkou inspirací. Vzájemná výměna informací, probíhala nejen při prohlídce města, ale i při oficiálních setkáních se zastupiteli obce, které z většinové části tvoří ženy.

Jaké jsou další plány spolupráce? Již začátkem června přijedou děti z Ebese do Poličky.  Zde výborně funguje spolupráce se ZŠ Na Lukách. Program žáků v Poličce zahrnuje kromě našeho města (památky, dny ve škole s místními žáky, tradiční opékání buřtů na přehradě…) také výlety do okolí, a i do našeho hlavního města a tradiční přivítání dětí a učitelů starostou a místostarostou města.  Místostarosta Pavel Štefka s místostarostou László János Mezei také diskutovali možnost fotbalového turnaje, který by v Poličce mohl proběhnout a možnou spolupráci sportovních klubů. Příští rok přijede delegace z Ebese na návštěvu do Poličky.

Naděžda Šauerová, tisková mluvčí města