Město Polička

Běh naděje 2024

V kalendáři je dne 23. června uvedeno jméno Zdeňka. Na její svátek jsme se sešli potřetí (před tím rovněž v letech 2013 a 2019) v Poličce na Palackého náměstí k oslavě Běhu naděje. Papež František minulý měsíc vyhlásil Svatý rok 2025 s tématem ,,Naděje nezklame“. My jsme díky finanční podpoře naději do života těch, které onkologické onemocnění postihne, přinesli. Sbírkou se podílíme na výzkumu zákeřné nemoci – rakoviny. O naději krásně mluví i první český prezident Václav Havel: ,,Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“

Běh naděje v Poličce se koná již posedmnácté. Nevynechali jsme jej ani v době covidu-19. V letech 2004 až 2007 pro Vás můj tým připravoval slavný Běh Kanaďana Terryho Foxe, ten 28. června 1981 rakovině podlehl.

Letošní Běh naděje začal mší svatou v 10.30 hodin v kostele sv. Jakuba. Eucharistická oběť byla sloužena za pořadatele Běhu naděje v Poličce a za jeho živé i zemřelé účastníky. Zhruba hodinu po skončení této slavnosti se mohli účastníci před radnicí registrovat. Celkem toho využilo 99 účastníků, což nás velice mile překvapilo. Na účet hlavního pořadatele Levity a. s. jsme zaslali částku ve výši 10 058 Kč.

V přestávce mezi začátkem registrace a startem bylo možné se před stěnou Běhu naděje vyfotografovat. Foto jsme Vám pak zaslali do e-mailu. Účastníky byli cyklisté, běžci, lidé jedoucí na koloběžkách i chodci.

Očekávali jsme s nadějí pěkné počasí a ta naděje se letos proměnila ve skutečnost. Mohli jsme si zakoupit kšiltovku, tričko, svíčku, propisku, tužku, šerpu, srdíčko, pohled, CD, vánoční baňku, klíčenku, klobouk, stojánek na tužky, účastnický poukaz, baterku, připínací logo, náramek. Tím jsme přispěli na výzkum rakoviny dětských pacientů v ČR.

Před startem k nám promluvili hosté: Tomáš Zdechovský, evropský poslanec a host několika předchozích ročníku, a opakovaně nechyběl ani Jaroslav Martinů, současný starosta města a náš vášnivý podporovatel.

V cíli každý obdržel diplom, kuličkové pero z recyklovaného papíru s modrou náplní, mechanickou tužku, gumu, ořezávátko, pravítko s logem Běhu naděje a osobní dárek pana europoslance. K občerstvení nechyběla ani kobliha s meruňkovou marmeládou a nápoj.

Po dvaceti letech organizování Běhu Terryho Foxe a později Běhu naděje jsme přivítali dvoutisícího účastníka. Samotný Běh naděje podpořilo za sedmnáct let jeho existence více než 1500 příznivců. Za toto období Běhu naděje jsme na výzkum rakoviny zaslali přes 100 tisíc korun, a to jen díky Vám všem, kteří jste s námi historií Běhu naděje putovali a dospěli zde v Poličce k těmto nádherným číslům.

Velké poděkování patří našim sponzorům, jimiž jsou: město Polička, T.E.S. s.r.o. Polička, Jan Smejkal, ZHT Group s.r.o., Svatojosefská jednota Polička z.s. a MO KDU-ČSL. Připomínám rovněž Elektro Kelvin v Masarykově ulici za zprovoznění prezentace fotografií z předešlých ročníků našich běhů v letech 2004 až 2023.

Obdivuji pořadatele, kteří už 20 let se mnou s velkým nasazením na této humanitární akci spolupracují. Vážím si práce Michala Popelky, autora letošní výroční prezentace. Mohu se na něho jako na svého zástupce plně spolehnout. Tým lidí se podílel na organizaci i v době, kdy jsem byl v západočeském ,,exilu“. Bez jeho týmu by snad ani nebylo možné tuto akci každoročně pořádat.

Miloslav Zezula

hlavní pořadatel Běhu naděje