Město Polička

Nový kříž na centrálním hřbitově

V pondělí 30. září 2024 byl za pomoci těžké techniky umístěn na Centrální hřbitov v Poličce kříž z řeckého mramoru se sochou Vzkříšeného Krista.  Přítomen byl i jeho autor akademický sochař Petr Váňa, který kříž za pomoci svého bratra na místo upevnil. „Mým záměrem bylo vytvořit sochu Vzkříšeného Krista, ne Krista umírajícího. Tato socha je odkaz na tuto vizi, na slova Krista o vzkříšení. Socha je reliéfní postava, vystupující z bloku mramoru. Svatozář kolem hlavy Krista je průhledem skrz kámen na oblohu,“ komentuje autor.

Celý kříž je sestaven ze tří bloků kamene. Před i za křížem by měla být ještě dlažba, ta bude představovat cestu, která prochází dál. Výška kříže je 268 cm a šířka 192 cm. 

Projekt realizovalo město Polička, celkové náklady jsou ve výši více než 1,4 mil. Kč.  Záměr kříže iniciovala Ing. Marie Hamanová, která zároveň darovala 230 tis. Kč, dalších 93 tis. Kč bylo poskytnuto z darů poličské farnosti, více než milion korun zaplatilo město Polička ze svého rozpočtu. Kříž je umístěn naproti obřadní síni, hned za vstupem na centrální hřbitov.

Slavnostní svěcení kříže proběhne v neděli 20. října 2024 od 14 hod. za účasti autora Petra Váni.

Naděžda Šauerová, tisková mluvčí města