Město Polička

4. Martinů v Parku

Stručné dějiny – při výkopových pracích na stavbě učitelského ústavu byl materiál použit k zavezení mělké východní části rybníku. Od r. 1902 se začalo s úpravou parku dle návrhu školníka učitelského ústavu, který byl původně panským zahradníkem. Po r. 1906 byla upravována další část parku a vybudován pavilonek Sokola. Již v r. 1901 byl postaven Pražskou mostárnou železný nýtovaný most, který je nyní technickou památkou (na jeho začátku od gymnázia je litinová firemní deska). V parku je několik soch, které můžete snadno vypátrat.

Nejvýraznější dřevinou v parku jsou kaštany a lípy, tvořící alej „Na Valech“. V samotném parku je řada zajímavých stromů (opatřených popiskami) a z nich nejzajímavější je (u menšího mostu) teplomilný ginkgo, symbol Vontů z knih Jaroslava Foglara.

Socha Bohuslava Martinů – od Milana Knoblocha byla odhalena v r. 1990, ke stým narozeninám autora. Polička však ještě v těžkých dobách, v r. 1957, odhalila pamětní desku na kostele, připomínající místo narození skladatele.

(popisky obr.)

Park na dobových pohlednicích