Město Polička

Program festivalu Polička 555 (2007)

POLIČKA * 555

multižánrový festival

16. ročník

pátek 17. srpna 2007

16.45  hodin                                                                                                                              Tylův dům

VYSTOUPENÍ MAŽORETEK

Mažoretky zahájí svým představením letošní festival před budovou Tylova domu

  

17.00 hodin                                                                                                                                malý sál Tylova domu

ZAHAJOVACÍ KONCERT  

Jiří Vodička (housle) se v prestižní soutěži Premio Paganini v italském Janově probojoval mezi jedenáct nejlepších houslistů světa z celkem sedmdesáti dvou účastníků. Spolu s ruským houslistou byli jedinými zástupci Evropy. Ostatní finalisté pocházeli z Asie. V soutěži zvítězil Ning Feng z Číny.

Jiří Vodička již vyhrál několik mezinárodních soutěží. Naposledy to byla Mezinárodní soutěž Luise Spohra v německém Výmaru, kde zvítězil mezi sto devíti účastníky. Od svých dvanácti let vystupuje jako sólista Janáčkovy filharmonie v Ostravě. V současné době hraje na italské housle, které pochází přibližně z roku 1720.

Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) je komorní soubor složený ze špičkových mladých hudebníků - absolventů a posluchačů konzervatoří v Pardubicích, v Praze, brněnské JAMU a pražské AMU. Dnes již renomovaný komorní soubor založil v roce 2004 v Pardubicích violoncellista Josef Krečmer. Mladí interpreti se věnují především hudbě mistrů evropského baroka, klasicismu a též hudbě soudobých autorů.

 

  

18.15 hodin                                                                                                     Tylův dům – Palackého nám.

POCHOD MAŽORETEK      

Mažoretky odvedou návštěvníky Zahajovacího koncertu z Tylova domu na Palackého náměstí.

  

18.30 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

ROBBIE WILLIAMS REVIVAL BRNO         

Kapela vznikla počátkem roku 2004, kolem pěveckého televizního objevu, břeclavského rodáka Jana Čápka.

Je složena z vynikajících a rutinovaných muzikantů, kteří velmi věrně předvádí zajímavě aranžovanou muziku Robbieho Williamse.

V koncertním programu, uslyšíte všechny velké hity, jako jsou: Angels, Come Undone, Rock DJ, Strong,  Supreme, Millenium, Feel,...

  

20.00 hodin                                                                                                                              věž kostela sv. Jakuba

VĚŽNÍ HUDBA

Dechový kvintet Základní umělecké školy Bohuslava Martinů Polička

  

20.30 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

WALTER BARTOŠ BAND

Na sklonku roku 1976 založili kytarista Jiří Novák a basista Walter Bartoš kapelu, která se původně jmenovala Decibely 307. Uměleckým  vedoucím se stal  ing. Jiří Wasserbauer, pod jehož vedením se výrazně zvedla hudební úroveň, obohatil se repertoár o další hudební žánry a zlepšil celkový zvuk kapely. Skupina vystupovala pod názvem EKS. Vedle převzatých věcí se začala orientovat na vlastní skladby, z nichž nejznámější je věc Černý triko inspirovaná stylem Black Sabbath a Deep Purple a Prázdný rám. V roce 1982 se EKS rozpadlo, Walter Bartoš odešel do skupiny Delta, Josef Tomeš do Ferrumu. Nikdo nikdy nedoufal, že ještě někdy EKS uslyší hrát. Po téměř dvaceti letech se EKS sešlo na rockové přehlídce 2002 ve Strážnici. Kapela dostala obrovský impuls s příchodem dvou bývalých hráčů známých z působení v rockové holíčské poloprofesionální kapele Pokusy. Prvním z nich byl bubeník Jan Svítil a druhý rozený frontman, zpěvák Pavel Zonyga. Kapela tak dostala s novým obsazením jiný, drsnější rockový sound. EKS se vrátilo zpět ke kořenům, hraje ty rockové pecky, které hrávalo kdysi před pětadvaceti lety. Možná návrat zpět do dětství.

Od 1. 2. 2007 došlo k přejmenování skupiny EKS podle jména jednoho ze zakládajících členů na Walter Bartoš Band.

  

22.00 hodin                                                                            Palackého nám.

GARAGE & TONY DUCHÁČEK

Skupinu založil v roce 1979 pod původním názvem Garáž baskytarista Ivo Pospíšil a během 80. let se zde vystřídala řada muzikantů české nezávislé scény. Tony Ducháček přichází v roce 1982 a přináší sebou vedle písní Lou Reeda, Velvet Underground a Iggyho Popa také vlastní texty, které se záhy stávají základem vlastní tvorby Garáže. V 90. letech skupina hodně koncertovala v zahraničí – Švýcarsko, Německo, Belgie, Francie. Hrála rovněž v klubech v New Yorku a předskakovala na pražském koncertě Iggyho Popa.
Kapela dodržuje, že v jednoduchosti je síla, rockenrol Ducháčkovy party má opravdu gruntovní povahu a od prvního je to vždycky jízda.

  

23.30 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

JOSEF IX. & ULTRABLUE        

Charismatický zpěvák Josef IX. - původně bubeník - prošel několika kapelami. Zatím jeho posledním a zbrusu novým počinem je singl s kapelou Ultrablue s názvem "Modrý přání", který spatřil světlo světa koncem prosince 2005.

Skupina Ultrablue vznikla v říjnu 1992 s odhodláním produkovat kvalitní vlastní tvorbu zaměřenou na širší posluchačské spektrum volající po melodii a hodnotném textu, stejně tak i po solidních instrumentálních výkonech. Zakladateli Ultrablue byli bubeník a zpěvák Josef IX. a kytarista Ivo Hloch. Začátky byly tradičně nelehké, ale v tomto případě překvapivě dosti razantní. O úspěšné vykročení se postarala účast při natáčení Rockmapy Petra Jandy.

  

sobota 18. srpna 2007

15.00 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

CAMAEL 

Camael vznikl spojením dívčího vokálního tria Triny a kvinteta instrumentalistů pohybujících se v nejrůznějších hudebních žánrech, od vážné hudby po jazz a muzikály. Skupina pod původním názvem Triny + 3My účinkovala na několika zahraničních festivalech a v roce 2005 se pod novým jménem představila také domácímu publiku. Skupina hraje tradiční moravské milostné a slovenské lidové písně v originálním aranžmá. Ve svém repertoáru má i písně romské a skotské. V hudebním sdružení Camael zpívá i známá hlasatelka ČT Iveta Kovášová.

  

17.00 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

ARGEMA
Argemu založil v roce 1982 bubeník Pepa Pavka. Jakožto učitel přírodopisu byl nucen dokazovat tehdejším funkcionářům, že Argema je jméno největšího tropického motýla, protože v té době byly anglické názvy skupin zakázány. Skupina se hned zpočátku vrhla na vlastní tvorbu. Následovaly personální změny, drobné přestávky i krize a teprve počátkem 90. let se kapela vrátila na scénu. To už ale nehrála metal, ale melodický pop rock s výraznými melodiemi. První album s názvem Poprvé, které obsahovalo slavný hit Jarošovský pivovar, vyšlo v roce 1993 a na jeho křest se sjelo bezmála osm tisíc fanoušků. Brzy se na trhu objevila další CD Z Prlova do New York City, Pomaláče, Tohle je ráj a Když sem šel z Hradišťa. S vydáním desky Tohle je ráj skupinu zasáhla tragická událost. "23. září 1995 umírá přímo na pódiu při vystoupení kytarista Bohdan Furch. „Všichni jsme měli chuť skončit, ale bylo spoustu závazků, které se musely splnit. Už kvůli Bohdanovi jsme museli pokračovat, vždyť to byla i jeho práce,“ vzpomíná Pavka. Skupina se objevila v muzikálu Šakalí léta, složila hokejovou hymnu HC Hamé Zlín, její skladba Tohle je ráj zazněla v televizním seriálu Rodinná pouta.

  

18.45 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

LODNÍ DENÍK

Námořnická groteska pro děti i dospělé v podání šermířsko divadelní společnosti Svitavy SKANDÁLIA.

  

20.00 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

KAMELOT       

Skupina Kamelot se na hudební scéně pohybuje již téměř čtvrt století. Některé jejich písničky se stávají uznávanými hity a vítězí v různých anketách (Země antilop, Zachraňte koně, Honolulu). „Skupinou roku“ byl Kamelot zvolen v letech 1993 až 1999 v anketě časopisu Folk&Country. V 90. letech získalo 6 alb Kamelotu ohodnocení „Deska roku“. Žánrově lze Kamelot zařadit do stylu folk&country, ale svým originálním stylem kytarových rytmů a aranžmá se stává nezaměnitelným. Lídrem skupiny je „kytarový mág“ Roman Horký - zakladatel Kamelotu, autor všech písní a skladatel hudby.

Skupina Kamelot se snaží vždycky na pódiu propojit mezi sebou i diváky, naladit se na stejnou strunu, a proto vystoupení často všechny strhne a to nás zřejmě na tom baví.

21.30 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

OHŇOVÁ SHOW      
Kejklířské vystoupení s ohňovými či světelnými efekty předvádí účinkující ze Šermířského spolku Šumperk

v samostatných vstupech i hromadných choreografiích. Skvělou podívanou tvoří s hořícími holemi, loučemi či řetízky.

  

22.00 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

LÁĎA KŘÍŽEK & KREYSON    

Po krátké pauze se na pódia vrací jeden z nejrespektovanějších českých zpěváků, držitel 7 zlatých a

1 diamantové desky, Láďa Křížek s nově sestavenou kapelou Kreyson.

Koncerty nabídnou největší zpěvákovy hity z působení v kapelách Kreyson, Citron a Vitacit (Čarovná noc, Už couvám, Nejde vrátit čas, Poslední den jsi má,...)
 

23.30 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

THE PARTISAN        

Pod tímto názvem hraje kapela od jara 2005. Transformovala se ze skupiny LOW!, která hrála v pětičlenné sestavě v letech 2001-2004 a existenčně navazovala na kapelu Berlín z Brna. Kde hrál kytarista a skladatel Richard Jan Müller a bubeník Roman Pachovský. Kapela zkouší v Pardubicích. Ty pokládá také za své „domovské“ centrum. Vlastní tvorba je především výsledkem tandem R. J. M – DANIELA. Skupině se daří nejen koncertovat, ale také se zúčastňuje různých soutěží.

V říjnu roku 2006 došlo ke změně na postu bubeníka. Romana Páchu Pachovského nahradil Braňo Štefanča. V letošním roce chce kapela natočit prezentační demo. Zároveň chceme poděkovat Romanovi, že nám i po svém odchodu poskytuje zkušebnu. Naše adresa je www.bluemonday.cz/thepartisan.

  

neděle 19. srpna 2007

10.30 hodin                                                                                                                              Kostel sv. Jakuba

ZÁVĚREČNÝ KONCERT 
Jaroslav Svěcený (housle) je jedním z nejlepších současných českých houslistů a výraznou osobností české hudební scény. Jeho sólistická dráha začala již v době studií na pražské konzervatoři a Akademii múzických umění, kde studoval u prof. Františka Pospíšila a prof. Václava Snítila. Své vzdělání dovršil mistrovskými kurzy u slavných světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera. Jaroslav Svěcený je proslulý popularizátor houslové hry, zejména jeho televizní, rozhlasové a koncertní projekty přitahují publikum všech věkových skupin.

Jitka Navrátilová (cembalo) je absolventkou hudební fakulty AMU v Praze u prof. Zuzany Růžičkové a mistrovských kurzů ve Stuttgartu a Zurichu. Její repertoár obsahuje stěžejní díla barokní i současné cembalové tvorby. Je počítána do české špičky hráčů na cembalo a také na zahraničních pódiích je známa jako sólistka i dokonalá a spolehlivá partnerka orchestrů a komorních sestav. Je členkou souboru Linha Singers a sdružení Lyra da Camera.

  

14.00 hodin                                                                                                                              Palackého nám.

BRŤOVSKÁ ŠESTKA        

Koncert dechové hudby

DOPROVODNÉ AKCE

15. srpna v 19.30 hodin                                         Tylův dům

KONCERT MEZINÁRODNÍCH HOUSLOVÝCH KURZŮ

 18. srpna   9.00-18.00 hodin

19. srpna   9.00-17.00 hodin                                

VYHLÍDKOVÉ LETY NA LETIŠTI AEROKLUBU POLIČKA

rezervace na telefonu 776 828 157

 17. 8.      9.00-17.00 hodin    

19. 8.    10.00-16.00 hodin                                    

SÍŇ ŘEMESEL NABÍZÍ PŘEDVÁDĚNÍ NĚKTERÝCH ŘEMESEL

 18. 8.   21.00, 21.45, 22.30 hodin                        

NOČNÍ VÝSTUPY DO RODNÉ SVĚTNIČKY B. MARTINŮ

17. a 18. 8.                                                                Palackého náměstí

STAROČESKÝ JARMARK S DOBOVÝM PROGRAMEM

  

Vstupné:

Zahajovací koncert ...  80,- Kč

Závěrečný koncert ... 150,- Kč

Předprodej vstupenek na Zahajovací a Závěrečný koncert zajišťuje Informační centrum Polička (461 723 800).

Zbylé vstupenky se budou prodávat vždy hodinu před jednotlivými koncerty v Tylově domě a v kostele

sv. Jakuba v Poličce.