Město Polička

Festival Polička 555 2015

24. ročník proběhne ve dnech 21. – 23. srpna 2015 

Pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, Ph.D. _______________________________________________________________________

PÁTEK 21. SRPNA
• STOPTIME /18.00 hodin – Palackého náměstí/
• MICHAL PELANT /19.00 hodin – Palackého náměstí/
• VĚŽNÍ HUDBA /20.30 hodin – věž kostela sv. Jakuba/
• ONDŘEJ HAVELKA & MELODY MAKERS /21.15 hodin – Palackého náměstí/
• U2 DESIRE REVIVAL BAND /22.30 hodin – Palackého náměstí/
• DILATED /23.45 hodin – Palackého náměstí/

SOBOTA 22. SRPNA
• SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ FESTIVALU /10.00 hodin – Palackého náměstí/
• DOBOVÝ PROGRAM /TARTAS, ANGELES TRIBE, GNOMUS, HONORATA 10.10 h – Palac. nám./
• PRŮVOD KRÁLOVSKÉ DRUŽINY /13.00 hodin – Městský párk – nábř.Svobody – Palackého nám./
• PŘÍJEZD KRÁLOVSKÉ DRUŽINY /13.30 hodin – Palackého náměstí/
• GNOMUS /14.00 hodin – Palackého náměstí/
• BIG BAND CHRUDIM & host DASHA /15.15 hodin – Palackého náměstí/
• DOBOVÝ PROGRAM /16.15 hodin – Palackého náměstí/
• SPIRITUÁL KVINTET /16.45 hodin – Palackého náměstí/
• DOBOVÝ PROGRAM /17.45 hodin – Palackého náměstí/
• ELÁN KONTRABAND /18.15 hodin – Palackého náměstí/
• KAMELOT & hosté: ILONA CSAKOVÁ, LÁĎA KERNDL, BOHUŠ JOSEF
/19.30 hodin – Palackého náměstí/
• OHŇOSTROJ /21.30 hodin – nábřeží Svobody/
• MANDRAGE /22.30 hodin – Palackého náměstí/
• NAKED ILLUSION /23.30 hodin – Palackého náměstí/

NEDĚLE  23. SRPNA
• VÁCLAV HUDEČEK & MARTIN HROCH /10.30 hodin – kostel sv. Jakuba/
• ČESKA BESEDA /13.00 hodin – Palackého náměstí/
• MISTŘÍŇANKA /14.00 hodin – Palackého náměstí/
• O PALEČKOVI /16.30 hodin – Palackého náměstí/

DOPROVODNÉ AKCE:
• Koncert mezinárodních smyčcových kurzů /12. srpna v 19.00 – Tylův dům/
• Staročeský jarmark /21.-22. srpna -  Palackého náměstí/
• Dětské atrakce /21.-22. srpna -  Palackého náměstí/
• Lety vrtulníkem nad Poličkou /22. srpna  od 9.00 -  Palackého náměstí/
• Ležení pod hradbami /22. srpna  14.30-19.00 – Městský park u hradeb/
• Sen noci svatojánské /22. srpna v 16.00 – Tylův dům/

 

PÁTEK 21. SRPNA

STOPTIME  /18.00 hodin – Palackého náměstí/
Kapela StopTime vznikla v létě 2013 po personálních změnách v kapele Dostavník Vysočina. Z pětice zůstali Vráťa Ludvík, Blanka Preisslerová a Boris Preissler. Sezónu 2013 odehráli ještě jako Dostavník Vysočina, s výpomocí Vítka Piskače na dobro a s – dnes už stálým členem – Tomášem Hartmanem na mandolínu. Vzhledem k Vítkovu pracovnímu vytížení hledali dobristu … a našli Zdeňka Novorku, zvaného Ježek. Hrají akustickou hudbu vycházející z bluegrassu s výhradně českými texty, které pro kapelu píše Blanka.
více o kapele

 

MICHAL PELANT /19.00 hodin – Palackého náměstí/
Kytarista Michal Pelant jako kluk utekl do Prahy za svým americkým snem. Hrál, skládal, udělal konkurz do Kollerbandu. Loni vydal vlastní album „Na Hraně“, nyní vychází deska Davida Kollera „ČeskosLOVEnsko“, na které se také podílel.
„Pro mě je důležité, aby v muzice bylo něco osobního, aby odrážela vnitřní svět kapely nebo interpreta. Nezáleží na stylu nebo žánru. Mám rád osobité desky, které si po letech pustíte a pořád vás baví. To je pro mě cíl, ke kterému se snažím dojít,“ říká Michal o materiálu, který na desku shromáždil.
více o kapele

 

VĚŽNÍ HUDBA /20.30 hodin – věž kostela sv. Jakuba/
Dechový kvintet Základní umělecké školy Bohuslava Martinů Polička.

 

ONDŘEJ HAVELKA & MELODY MAKERS /21.15 hodin – Palackého náměstí/
Se zabývají autentickou interpretací populární hudby období raného a vrcholného swingu od počátku let třicátých až k raným letům čtyřicátým.
Pestrý repertoir zahrnuje atraktivní skladby širokého žánrového spektra, sweet and hot, od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových big-bandů.
Stylizace koncertního show sleduje ve všech detailech typické dobové způsoby, počínaje kostýmy a účesy interpretů a celkovou režií představení konče.
více o kapele

 

U2 DESIRE REVIVAL BRNO /22.30 hodin – Palackého náměstí/
Kapela vznikla v roce 2000 jako pocta irským U2 a jejich muzice.
Tvoří ho samí ostřílení muzikanti. Koncertují po celé České republice, v Německu, Belgii, Holandsku, Rakousku, Polsku a Slovensku. Hrává na domácích a zahraničních festivalech a jako předkapela na koncertech známých skupin, jako např.německých Scooter, českých Kryštof, Wohnout, Chinaski, Čechomor, Katapult, Ready Kirken, slovenských No Name, HEX atd.
U2 Desire Revival klade důraz jak na hudební preciznost, tak i na vizuální stránku a pódiovou show, která k irským U2 jako jedné z nejslavnějších rockových kapel všech dob neodmyslitelně patří. U2 Desire Revival se za 14 let svého působení dle ohlasu a spokojenosti fanoušků, hudebních agentur a jejich klientů právem řadí k nejlepším evropským U2 revivalům.
více o kapele

 

DILATED /23.45 hodin – Palackého náměstí/
Rock, melodický rock sahající do všech možných žánrů a stylů (HardRock, Crossover, Grunge,…).
více o kapele

 

 

SOBOTA 22. SRPNA

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ FESTIVALU /10.00 hodin – Palackého náměstí/
Slavnostní salva – slavnostní zahájení festivalu po příchodu absolventů poličského gymnázia na náměstí.

 

DOBOVÝ PROGRAM /10.10 hodin – Palackého náměstí/
10.10. hodin TARTAS /gotický turnaj v šermu/ – 10.30 hodin ANGELES TRIBE /taneční vystoupení/ – 10.50 hodin GNOMUS /historická hudba/ – 11.20 hodin HONORATA /Právo útrpné/ – 11.40 hodin HONORATA /ukázky zbraní/

 
PRŮVOD KRÁLOVSKÉ DRUŽINY /13.00 hodin – Městský park/
Průvod půjde z Městského parku ≈ Čs. armády ≈ nábřeží Svobody ≈ Vrchlického ≈ Riegrova ≈ Palackého náměstí.

 

KEJKLÍŘ /13.00 hodin – Palackého náměstí/
Do příchodu královské družiny.

 

PŘÍCHOD KRÁLOVSKÉ DRUŽINY /13.30 hodin – Palackého náměstí/

 

GNOMUS /14.00 hodin – Palackého náměstí/
Skupina Gnomus byla založena v roce 2006 tehdejšími studenty pardubické konzervatoře Ondřejem Koblížkem, Josefem Navarou a Davidem Rumlem. Po nějaké době se ke skupině připojil legendární a všemi mastmi mazaný bubeník prof. Roman Vrána. Od té doby jste měli možnost Gnomus slyšet na středověkých slavnostech a trzích, hradech a zámcích a historických i nehistorických událostech podobného charakteru, ať už v podobě samostatného koncertního vystoupení, nebo jako část komplexního programu. Účinkujeme na známých a legendami opředených akcích doma i v zahraničí. Za zmínku stojí např. Archangelsk International Street Theatre Festival (RUS), Chateau de Vianden at renaissance festival (LUX), The Avignon Theatre Festival (FR), San Marino Medieval Festival (IT), Znojemské historické vinobraní, Chodské slavnosti v Domažlicích a Slavnosti královny Elišky v Hradci Králové.
Jan Nováček – cistra, zpěv, baskytara
Tomáš Novák – bicekanon, perkuse
Petr Mori – velký buben, davool, bicí souprava
Ondřej Koblížek – středověké dudy, šalmaj, clarinetino, zpěv
Václav Mori – housle, zpěv
Radomil Boukal – elektrická kytara, zpěv
více o kapele

 

ANGELES TRIBE /14.40 hodin – Palackého náměstí/
Taneční vystoupení.

O Karlovi ze Sádku - 14:45 hodin - Náměstí B. Martinů - divadelní hra v podání poličkých ochotníků

BIG BAND CHRUDIM & host DASHA /15.15 hodin – Palackého náměstí/
Vše začalo v roce 1997, kdy se pan František Mach rozhodl založit swingový orchestr. Tím splnil sen mnoha dobrých chrudimských muzikantů, léta hrajících v různých dechových orchestrech a sešlostech. Díky pochopení tehdejšího vedení města získala nová kapela zkušebnu, sklad a možnost zkoušení. Začátky byly krušné. Dával se dohromady repertoár, bylo třeba opatřit minimální vybavení. Vše se ale podařilo překonat a orchestr začal pravidelně zkoušet, a co bylo hlavní, začal i veřejně vystupovat. V tu dobu již byla navázána spolupráce s panem Františkem Bártou, který upravoval podstatnou část repertoáru tak, aby byl pro nás použitelný.
Zásadním zlomem v historii byl rok 2008. František Mach odchází z vedení orchestru. Manažerské činnosti se ujímá pan Stanislav Janda a uměleckým vedoucím se stává pan Martin Profous.
více o kapele

 

DOBOVÝ PROGRAM /16.15 hodin – Palackého náměstí/
KEJKLÍŘ

 

• SPIRITUÁL KVINTET /16.45 hodin – Palackého náměstí/
Spirituál kvintet byl založen na podzim roku 1960 čtyřmi členy Vysokoškolského uměleckého souboru. Bylo to mužské kvarteto, vedle Ivo Macha (bas) byli u jeho zrodu Miroslav Keller (tenor), Miloslav Kastelovič (baryton) z Dolného Kubína a Jiří Tichota, kapelník. Původní název byl „Spirituál kvartet“.¨První koncert se konal v roce 1962 na Mezinárodním jazzovém festivalu v Karlových Varech. Brzy byla do skupiny přijata na krátkou dobu Věra Nerušilová, ta byla nahrazena Růženou Helebrantovou, zvanou Odetta. Skupina začala používat v názvu „kvintet“ a tak to zůstalo, i když měla různý počet členů. V roce 1969 vznikla sestava s Karlem Zichem a Jarkou Hadrabovou. Sestavu dále tvořili Olda Ortinský, Dušan Vančura, Honza Thorovský a kapelník Jiří Tichota. Miroslav Kastelovič se vrátil na Slovensko a skončil. Během čtyřleté existence této sestavy se Spirituál kvintet zúčastnil na přehlídkách folkové a country hudby (Porta), usadil se na nové scéně divadélka Atelier ve Spálené ulici a natočil první desky. Další přestavbu skupiny způsobil odchod Karla Zicha v roce 1974. Spirituál začal vystupovat s trampskou skupinou Toronto (pozdější Brontosauři) s bratry Janem a Františkem Nedvědy a Zdenkou Toskovou (později Tichotovou). Asi po roce odešla Jarka Hadrabová a byla nahrazena Evou Lifkovou. V roce 1980 se Eva Lifková provdala do Francie a místo ní přišla Irena Budweiserová. Krátce ve skupině působila také Lenka Slabá. V roce 1987 odešel Jan Nedvěd. Skupina vystoupila 23. listopadu 1989 na balkoně Melantrichu při revolučních událostech v Praze. O rok později na Václavském náměstí si se Spirituálem zazpívali hned dva prezidenti: Václav Havel a George Bush starší. Pro dalšího amerického prezidenta, Billa Clintona, hrála skupina v Redutě v lednu 1994. V té době už byl členem opět Karel Zich. František Nedvěd následoval bratra po natočení alba Rajská zahrada v roce 1992. V roce 2000 odešel Olda Ortinský, který byl vystřídán Jirkou Cerhou, kapelníkem C&K Vocalu. 13. července 2004 zemřel Karel Zich. V září 2004 byla skupina doplněna Jiřím Holoubkem, který je také členem skupiny Reliéf. 3. května 2006 zemřel Oldřich Ortinský.
Dnešní obsazení:
Zdenka Tichotová – zpěv, perkuse
Veronika Součková – zpěv, perkuse
Jiří Holoubek – zpěv, 12 strun. kytara
Dušan Vančura – zpěv, kontrabas
Jiří Cerha – zpěv, perkuse
Jiří Tichota – 6 strun. kytara, uměl. vedoucí
Pavel Peroutka – zpěv, kontrabas
více o kapele

 

DOBOVÝ PROGRAM /17.45 hodin – Palackého náměstí/
HONORATA – Ukradená princezna /šerm a divadlo/.

 

ELÁN KONTRABAND /18.15 hodin – Palackého náměstí/
Je složená z profesionálních muzikantů a díky svým dlouholetým zkušenostem a profesionálnímu přístupu patří ke špičce revivalové scény. Repertoár této kapely tvoří nejznámější hity slovenské legendární skupiny Elán v nejkvalitnejší interpretaci.
Gabriela Kiráľová – klávesy a zpěv,
Miroslav Okál – bicí a zpěv,
Jirko Vana – kytara a zpěv,
Jozef Maták – zpěv a baskytara
více o kapele

 

KAMELOT & HOSTÉ /19.30 hodin – Palackého náměstí/
Roman Horký s Kameloty přiváží do Poličky milé hosty: ILONA CZÁKOVÁ, LÁĎA KERNDL a BOHUŠ JOSEF.
Roman Horký neupřednostňuje žádný hudební styl. Dává svým písničkám takový kabát, jaký cítí, že jim patří. Jednou modernější, jednou tradičnější. Sjednocuje je jejich společný duch. A právě proto je dnes velice těžké skupinu Kamelot žánrově zařadit. Mnohé z více než tří set skladeb Romana Horkého připomínají deníkové záznamy nálad a pocitů písničkářovy duše.
Kamelot je svět dynamických melodií, životních myšlenek a názorů. Skupina Kamelot dávno překročila hranici žánru Folk a Country. Jak sám leader Roman Horký uvádí, když už je potřeba někoho někam zařadit, sám by pro svou skupinu vytvořil zatím neexistující škatulku „Pop-tramp“.
více o kapele

O Karlovi ze Sádku - 20.30 hodin - Náměstí B. Martinů - divadelní hra v podání poličkých ochotníků

MANDRAGE /22.30 hodin – Palackého náměstí/
Plzeňsko pop-rocková kapela s vícejazyčně znějícím názvem (maďarsky Mandrage čteno jako „mandráš“, japonsky Mandrage čteno jako „mindžáž“). Skupina se proslavila hity jako jsou Šrouby a matice, Františkovy lázně, Hledá se žena a Na dlani.
Vít Starý (Víťa) – zpěv, texty a kytara; frontman skupiny
Josef Bolan (Pepa) – zpěv, texty a kytara
Michal Faitl (Coopi) – baskytara
Matyáš Vorda (Mates) – bicí
František Bořík  – klávesy
více o kapele

 

NAKED ILLUSION /23.30 hodin – Palackého náměstí/
Kapela je tvořena čtveřicí sympaťáků okolo talentované zpěvačky Karolíny Jägerové, která kromě svého působivého vokálu nabízí i původní tvorbu s anglicky zpívanými texty.
Karolína Jägerová – voc
Martin Fidži Fiala – gui
Honza Mráz – keys
Honza Hattori Koukolík – bass
Zdeněk Drahoš – drums
více o kapele

 

 

NEDĚLE  23. SRPNA

VÁCLAV HUDEČEK & MARTIN HROCH  /10.30 hodin – kostel sv. Jakuba/
Václav Hudeček  /housle/
Václav Hudeček zahájil svoji příkladně strmou cestu mezi českou a mezinárodní interpretační elitu v šedesátých letech. Přesně 12. listopadu 1967 vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel legendární David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl žákem tohoto velkého Mistra. Systematicky se stará o pomoc nastupující české interpretační generaci a to jak pořádáním letních mistrovských kurzů, tak představováním těch nejlepších jako hostů na svých koncertech.

Martin Hroch /varhany, cembalo/
Člen Britské cembalové společnosti je laureátem řady mezinárodních soutěží a koncertně vystupuje doma i v zahraničí. Je vyhledávaným sólistou i komorním hráčem a „dvorním“ cembalistou světoznámé houslové legendy Václava Hudečka.
Umělec vlastní a na koncertech prezentuje unikátní cembalo (historickou kopii nástroje A. Ruckerse), která je zvukovou i vizuální senzací!

 

ČESKÁ BESEDA /13.00 hodin – Tylův dům/
Na stopadesát členů krojovaných tanečníků České besedy Pardubického kraje vyjde z Tylova domu ulicí Riegrovou na Palackého náměstí, kde zatančí divákům Českou besedu.

 

MISTŘÍŇANKA /14.00 hodin – Palackého náměstí/
Dechová hudba Mistříňanka Antonína Pavluše vznikla v roce 1962 v Miloticích, kdy bratři Antonín a Josef Pavlušovi kolem sebe soustředili zapálené muzikanty a vystupovali na kulturních akcích v regionu Moravského Slovácka. Dechovka zkoušela v obci Svatobořice-Mistřín, od ní je odvozen i její název. Pod vedením Antonína vystupovala čtyřicet let.
Zúčastnila se různých festivalů a soutěží. Mezi nejvýznamnější patří první místo v soutěži o Zlatou křídlovku, kterou vyhrála jako první moravská dechovka v roce 1975 v Českých Budějovicích a první místo na Mistrovství světa dechových hudeb ve Švýcarsku v roce 1990.
Přáním všech členů Mistříňanky je, aby si v dnešní uspěchané době co nejširší publikum našlo v jejím repertoáru tu svoji písničku nebo skladbu, aby dělali svým posluchačům a příznivcům co největší radost a aby nikdy nebyla dechovka okrajovým žánrem na hudebním poli. O to se bude dechová hudba Mistříňanka snažit na svém vystoupení v Poličce.
více o kapele

 

O PALEČKOVI /16.30 hodin – Palackého náměstí/
Divadýlko Mrak přijede s nejnovější pohádkou, ve které se v rodině chalupníka jednoho dne narodil chlapeček, nebyl o nic větší než palec u ruky, a tak mu rodiče dali jméno Paleček. Rodičům pomáhal, jak jen mohl. Jednoho dne dokonce tatínkovi „dostrkal“ oběd v košíku přímo na pole…a tam začíná pohádka…
více o pohádce

____________________________________________________________________________

DOPROVODNÉ AKCE:

Koncert mezinárodních smyčcových kurzů /12. srpna v 19.00 – Tylův dům/
20. ročník mistrovských houslových kurzů profesora Milana Vítka.

 

Staročeský jarmark /21.-22. srpna -  Palackého náměstí/

 

Dětské atrakce /21.-23. srpna -  Městský park u hradeb/
AGUAZORBING  –  tzv. chůze po vodní hladině
Jedná se o mírně adrenalinovou aktivitu, při které můžete běhat, skákat či jen tak skotačit v nafouknuté průhledné plastové kouli.
Koule na aquazorbing je z průhledného speciálního PVC s maximální nosností do 120kg. Aquazorbingové koule mají průměr cca 2m. Atrakce je vhodná pro děti od 3 let, ale i pro dospělé.
Aquazorbing bude provozován na nafukovacím bazénu o rozměrech 6x8m.
NAFUKOVACÍ DĚTSKÉ HŘIŠTĚ KAČEŘI
Nafukovací atrakce určená pro děti  do 12 let. Rozměry atrakce jsou 5×8 metrů.  V ohraničeném nafukovacím hřišti děti naleznou průlezky, tunely, skluzavku i prostor pro skákání.
VODNÍ AUTODROM  -  tzv. lodičky BUMBERBOATS
Tato oblíbená dětská atrakce je určena pro děti do 45 kg. Ovládání není vůbec složité a tudíž děti mohou na vlastní pěst plavat po vodní hladině a narážet do sebe jako je tomu u klasického autodromu, který všichni známe z poutí. V nabídce jsou různé druhy lodiček, takže si vybere každý. Zkušená obsluha posadí dítě do lodičky a zapne elektrický pohon. Pak už je na dítěti samotném, kterým směrem se sešlápnutým pedálem vydá.
více informací

 

Lety vrtulníkem nad Poličkou /22. srpna -  Palackého náměstí/
Společnost HELI CZECH s.r.o. pro Vás připravila jedinečnou příležitost. Budete mít možnost si vyfotit Poličku a její okolí z paluby vrtulníku Robinson R44. O příjemné a nezapomenutelné zážitky, za pouhých 500 Kč za osobu, se postarají profesionální armádní piloti z tygří letky. Jejich mnoholeté zkušenosti s létáním na bitevních vrtulnících Mil Mi-24 je řadí mezi jedny z neuznávanějších pilotů elitní letky NATO. Vrtulník pro Vás bude připraven od 9.00 hodin. Lety se budou objednávat u stánku společnosti HELI CZECH s.r.o. umístěném ve spodní části Palackého náměstí (u Mléčné jídelny & Baru THT).
Více informací na michal@heliczech nebo na 604 156 336
HELI CZECH s.r.o.

 

Ležení pod hradbami /22. srpna od 14.30 do 19.00 h – Městský park u hradeb/
14.30 hodin HONORATA, TARTAS /ukázky zbraní/ – 15.00 hodin HONORATA /Lapka a spol./ – 15.30 hodin SOKOLNÍK – 16.00 hodin ANGELES TRIBE /tanečnice/ – 16.30 hodin HONORATA /Právo útrpné/ – 17.00 hodin KEJKLÍŘ – 17.30 hodin TARTAS – 17.50 hodin SOKOLNÍK – 18.20 hodin ANGELES TRIBE /tanečnice/ – 18.40 hodin HONORATA /palné zbraně/ – výstavka zbraní – možnost projížďky na velbloudech a koních – ukázka vlkodavů.
Pořádá Hrad Svojanov

 

Sen noci svatojánské /22. srpna v 16.00 h -  Tylův dům/
Ochotnický divadelní spolek Tyl Vás zve na „svatební crazy komedii“ pro děti i dospělé o věčném bloudění v lese mezilidských vztahů. Spletitý děj je podobný snu, v němž jednotlivé postavy podléhají kouzlu magické letní noci. Je to vlastně zrcadlo vývoje vztahů od první zamilovanosti až po „manželskou krizi“. Je to hra o lásce, žárlivosti i vášni, a hlavně o tresti z květu zvaného Violka lásky, díky níž vidět ještě zdaleka neznamená vidět.
Pořádá Ochotnický divadelní spolek Tyl

 

Festival moderuje Míra Konvalina.
V průběhu konání festivalu může dojít k mírným časovým posunům začátků jednotlivých akcí.
Děkujeme za pochopení.