Město Polička

Program festivalu Polička 555 (2006)

15. ročník festivalu POLIČKA 555

 
 
 

pátek 18. srpna 2006 v 17 hodin 

ĎÁBLŮV TRILEK - Tylův dům

Na zahajovacím koncertě zazní skladby pro housle od světových skladatelů (Paganini, Martinů, Suk, Wieniawski,...) v dynamickém podání mladého houslového virtuóza MIROSLAVA AMBROŠE, za klavírního doprovodu prof. Zuzany Ambrošové. Miroslav Ambroš (narozen 9.5.1987 v Košicích) se začal profesionálně věnovat hře na housle až v jedenácti letech na gymnáziu s hudebním zaměřením J.Nerudy v Praze u prof. J.Hanyka. Zvítězil v mnoha celostátních a mezinárodních soutěžích V roce 2003 se na základě postupu z výběrového předkola mezi účastníky do třiceti let stal nejmladším kandidátem mezinárodní interpretační soutěže "Pražské Jaro" a byl pozván na mistrovské kurzy ve Vídni u prof. Zakhara Brona. V červnu roku 2003 se stal absolutním vítězem mezinárodní soutěže v Marseille. V roce 2004 získal na základě vítězství v konkurzu stipendium společnosti YAMAHA.

                                                                         
 

ČANKIŠOU 18.30 - 20 hodin - Palackého náměstí

Koncert brněnské kapely Čankišou, která a od té doby si získala výrazné místo na poli české worldmusic. Muzikanti místo bigbeatu, který do té doby hráli v nejrůznějších formacích, zvolili etno, world music . Tu pojali svým vlastním a osobitým stylem . Oprášili legendu dávného lidu Čanki, naučili se jejich jazyk a posbírali hudební nástroje z různých koutů světa - dijderidoo, djembe, yabbara, flétny, perkuse, saxofony, mandolína, basa, bicí. Ovlivněni několika etniky - arabským, africkým, balkánským - a rockovou minulostí, tak vytvořili vlastně nový žánr: etnobigbeatovou dechovku . Hudba Čankišou s výraznou dechovou a rytmickou sekcí, založená na energii, přímo svádí k tanci a to bez rozdílu věku.vznikla v roce 1999 na vánočním večírku 

VĚŽNÍ HUDBA  20 - 20.30 hodin

Z věže kostela sv. Jakuba zazní od 20 do 20.30 hodin tradičně tóny hrané dechovým kvintetem ZUŠ Bohuslava Martinů Polička pod vedením p. Jindry.

 

NEŘEŽ 20.30 - 22 hodin

Na koncertě v Poličce vystoupí ve složení Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský, Filip Benešovský a David Uher.
V době, kdy v Evropě řádila ABBA, v Americe "Horečka sobotní noci" a v Československé socialistické republice komunismus, vzniklo jedno z mnoha duet zpívajících "obyčejné písničky". Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský alias Vřešťál & Sázavský. Je tomu už pár desítek let, kdy vzniklo jejich pomyslné seskupení Nerez, ve kterém po dlouhá léta společně vystupovali se Zuzanou Navarovou. Ale každý organismus se občas vyčerpá a tak i v Nerezu došlo k přerušení spolupráce. To by v tom ale nebyl čert, aby se V+S nedali zase dohromady. Se seskupením "Neřež", jak si dnes říkají, přijedou koncertovat i na poličském náměstí.
 

 

PETER PAUL PAČUT + QUEENMANIA REVIVAL 22 - 23.30 hodin


Na poličském náměstí vystoupí „slovenský Freddy Mercury“.
Jeden z nejznámějších a světově uznávaných imitátorů Freddyho Mercuryho, který o sobě tvrdí: "Necítím se být Freddy Mercury. Freddyho nikdo nenahradí, on byl génius a jedinečná osobnost. Fanoušky na celém světě nezajímá odkud jsem, jak se jmenuji, jak vypadám, ale co jim dávám na pódiu. Dávám jim pocit, že poslouchají svůj idol "Freddyho Mercuryho". 
 
 
 
 
 

 

DIE MOTOREST BAND 23.30 hodin

Poličská rocková skupina
 
 
 
 
 

sobota 19. srpna 2006

 
Palackého náměstí
 

Koncert rockové skupiny Růžový mor z Litomyšle - 10 hodin

 

JAVORNÍK 13 - 14 hodin

 Hodinový koncert brněnské cimbálové muziky. Javorník patří více než dvě generace mezi významné folklorní hudební skupiny. Ve svém repertoáru vychází z tradičních národopisných oblastí Moravy a nepomíjí ani Slovensko a Čechy. V současné době cimbálová muzika hraje především pro radost a potěšení své, svých příznivců a přátel. Přízeň si získala za dobu svého působení jak doma, tak téměř ve všech státech Evropy. Počet přátel se neustále rozšiřuje mimo jiné i nahrávkami v rozhlase a vydáváním CD a kazet. Dlouhodobá umělecká činnost byla oceněna „Evropskou cenou za lidové umění“ nadací F. V. S. Hamburk.
 

DON QUIJOTE DE LA MANCHA 14 - 15 hodin


Svéráznému zpracování osudů Dona Quijota a věrného služebníka Sancho Panzy nechybí humor, nadsázka, fantazie ani mystifikace. Po formální stránce zvolil režijní poradce představení, autor, mim, básník těla i duše Boleslav Polívka cestu didaktické klaunikyády.

Oznamujeme občanům, že dne 19. srpna 2006 navštíví Poličku Divadlo klauniky z Brna, které zahraje jedno z nejhranějších divadelní představení pod názvem Don Quijote de la Mancha. (První díl Don Quijote de la Ancha jste mohli v Poličce shlédnout 3. září 2005 u příležitosti 740. výročí založení města Poličky). Dílo vzniklo pod vyšším uměleckým dohledem Boleslava Polívky. Srdečně zveme všechny milovníky dobrého divadla, vtipu a humoru.
 
 
 
 

 

COP  15 - 16.30 hodin

Koncert bluegrassové plzeňské skupiny COP. COP – co se vám vybaví, když přečtete tato tři písmenka pohromadě? Někomu zajisté lidový účes, angličtinářům překlad, který znamená policista a příznivci hudebního žánru označovaného jako Folk & Country se zajisté vybaví populární bluegrassová skupina z Plzně v čele s Míšou Leichtem. COP vznikl v roce 1978 a hned od počátku své existence slavil četné úspěchy. V roce 1980 vyhrál v té době nejprestižnější cenu PORTA a v roce 1981 si úspěch zopakoval. V letech 1982 – 1983 většina členů kapely emigrovala do USA a Kanady. Z celé sestavy zůstal pouze Míša Leicht, který má hlavní zásluhu na vzkříšení souboru.
 

TOČKOLOTOČ  16.30 - 18 hodin

Folkrocková skupina ze Svitav. Osobitá romská folková skupina. Kapela v původním rodinném složení vznikla přibližně v roce 1984. Krátce po svém vzniku zaujala porotu oblastního kola přehlídky Porta ve Svitavách, odkud si odvezla Malou Portu. Poté následovaly úspěchy na domácích i zahraničních pódiích.
 
 
 
 

 

 

JOSEF IX. & ULTRABLUE  18 - 19.30 hodin


Charismatický zpěvák Josef IX. - původně bubeník - prošel několika kapelami.
Skupina Ultra Blue vznikla v říjnu 1992 s odhodláním produkovat kvalitní vlastní tvorbu zaměřenou na širší posluchačské spektrum volající po melodii a hodnotném textu, stejně tak i po solidních instrumentálních výkonech. Zakladateli Ultra Blue byli bubeník a zpěvák Josef IX. a kytarista Ivo Hloch. Začátky byly tradičně nelehké, ale v tomto případě překvapivě dosti razantní. O úspěšné vykročení se postarala účast při natáčení Rockmapy Petra Jandy. V dubnu 1998 se nové složení skupiny s upraveným názvem Ultrablue odhodlalo znovu do studia ve složení Josef IX. (bicí, zpěv), Tomáš Jägermann (kytara, zpěv), Ivo Hašler (baskytara) a Marek Jírovský (klávesy, zpěv).
 
 
 
 

 

FOLIMANKA BLUES  19.30 - 21.30 hodin

Hudební skupina Folimanka Blues vznikla v květnu roku 1993. Skupinu založil publicista Ladislav Jakl. Vystoupení skupiny se spíše než vážným koncertům podobají velké párty. Hudební styl je možné popsat jako styl výrazných hospodských písniček, podložených inspirací čerpanou z kořenů tvrdšího elektrického rockového blues přelomu 60. a 70. let.
 
 
 
 

 

OHŇOVÁ SHOW  21.30 - 22 hodin


Večer na poličském náměstí se rozsvítí ohněm s velkolepou podívanou.
 
 
 
 

 

ROCK & ROLL BAND MARCELA WOODMANA  22.30 - 24 hodin

Rock'n'Roll band Marcela Woodmana bývá považován za kapelu nejlepšího R'n'R revivalu ve střední Evropě. Kostýmy od Adama, boty od Bati, účesy od Bierhanzela. Kdo je viděl a slyšel, ten musí znova, a kdo ne, ten žil zbytečně. Jedenáctičlenné těleso výtečných hudebníků, zpěváků a tanečníků.Kapela se vyznačuje vyzrálým, velmi osobitým stylem a zvukem. 
 
 
 
 
 
 

neděle 20. srpna 2006

 
 
 
 

 

TRIO AMADEUS s MARTINOU KOCIÁNOVOU v 10 hodin - kostel sva. Jakuba

Koncert se stane závěrečnou tečkou za letošním Festivalem 555. Svůj název (Trio Amadeus) odvodilo od jména geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, z jehož děl vychází repertoár souboru. Souborové obsazení dva klarinety a fagot je méně tradiční, ale o to zajímavější. Mediálně známa sólistka Martina Kociánová   si původně vybrala profesi historika. Vystudovala proto historii a muzeologii na Slezské univerzitě v Opavě. Současně vystudovala zpěv na Lidové konzervatoři v Ostravě.
 
 
 
 

 

ODPOLEDNE S DECHOVKOU

 
Na Palackého náměstí si zahrají dechové hudby POLIČANKA ( 13.00 – 14.30 hodin) a PETRUŠKA Moravská Chrastová (14.30 – 16 hodin)
 

DOPROVODNÉ AKCE:

 
Středa 16. srpna v 19.30 hodin v Tylově domě - Koncert mezinárodních houslových kurzů
 
Pátek 18. srpna v 16 hodin v Sále B. Martinů v Tylově domě - Vernisáž výstavy akademické malířky a grafičky Ludmily Jandové a řezbáře Ladislava Nečase. Výstava bude přístupna v průběhu festivalu Polička 555 a při každé kulturní akci pořádané v Tylově domě do konce září.
 
Sobota 19. srpna ve 21 a 23 hodin - Noční výstupy na kostelní věž do rodné světničky B. Martinů
 
Další informace na www.tyluvdum.cz
 
Mediální partneři festivalu Polička 555:
Český rozhlas Pardubice, MF Dnes, Noviny Svitavska, noviny Fakta Press, Jitřenka 

Přílohy

1,6 MB