Město Polička

2. Nová čtvrť

Nová čtvrť za rybníkem patří k vzorovým příkladům kvalitního urbanismu. V první etapě (činžovní domy 1922 - 1923) byl pro architektonické ztvárnění použit moderní rondokubismus s výraznou dvoubarevností fasád (okrová – cihlově červená, okrová – šmolkově modrá, cihlově červená – šmolkově modrá). Veškeré truhlářské a klempířské prvky měly šedomodrou barvu. Masarykovy chlapecké a dívčí obecné a občanské školy (dnešní Masarykova základní škola) jsou funkcionalistické a bez využití ozdobných prvků působí na diváka svým členěním a použitým materiálem – červenými cihlami a stříbřitě šedavým břízolitem a umělým kamenem soklu. Siluetu nábřeží uzavírá evangelický kostel (1937).

Pokud se vydáte za školy do ulice E. Beneše, uvidíte další zajímavé rondokubistické domy s ojedinělými portály. Nárožní dům č. p. 389 má obnovenou původní barevnost. Přehlédnout nejde funkcionalistickou Šmídovu vilu (1934).

Socha T. G. Masaryka z r. 1931 (Josef Fojtík) byla bronzová a za okupace došlo k jejímu odstranění a roztavení. Od r. 1996 je zde pískovcová socha od Michala Moravce.

Doporučené publikace (v muzeu a Informačním centru na náměstí): Polička – Moderní architektura 1900 – 1950, Rostislav Švácha, 2007

(popisky obr.)

Dům č. p. 389 v ul. E. Beneše byl na základě průzkumu obnoven do původní barevnosti
Detail portálu domu č. p. 389
Barevné kombinace použité na činžovních domech
Masarykovy školy